Meille ihmisille kipu on tuttu käsite ja elämän varrella koemme monenlaista kipua ja aina sen pystymme tunnistamaan vaikkakin eri ihmiset kokevat sen erilailla ja toiset kestävät kipua paremmin kuin toiset. Nyt on taas joutunut miettimään miten koira sitten kokee kipua ja ennen kaikkea sitä miten koiran kivun pystyy tunnistamaan.
Koira kyllä näyttää kipua pienillä eleillä, vaikka koira pyrkiikin viimeiseen asti peittämään kipua koska luonnossahan se tarkoittaisi, lauman muiden jäsenten hylkimistä, ruuan puutetta ja mahdollisesti saaliiksi joutuista. Miten sitten koira näyttää kipua. No koira voi huutaa kivusta, tai jähmettyä kivusta esim. tapaturmien kohdalla. Tällainen akuuttikipu aiheuttaa sydämen sykkeen nousua , suun kuivumista, hengitys tihenee, pupillit suurenee, keho on jännittynyt ja koira voi turvota koska sen kroppaan kertyy nestettä. Tämä kipu on helposti tunnistettavissa koska siihen liittyy aina jokin tapahtuma.
Suuri ongelma on koiran krooninen kipu, jonka koira pyrkii peittämään, mutta tarkkailemalla koiraa on muutamia oireita joista sekin on helppo tunnistaa. Jatkuessaan pitkään krooninen kipu aiheuttaa hermovaurioita. Kroonista kipua voivat aiheuttaa spondyloosi, nivelrikko, kulumat ja välilevyn pullistumat. Kroonista kipua yllä pitävät myös masennus, pelko ja avuttomuus. Krooninen kipu ei koskaan parane itsestään vaan vaatii aina hoitoa. Mitä aikaisemmin hoitotoimenpiteet aloitetaan sitä parempaa on koiran elämän laatu.
Mitä sitten kannattaa tarkkailla koiran käytöksessä. Kaikkia muutoksia kannattaa tarkkailla sillä muutosten takana on aina jokin syy. Kipu käytöksestä kertovat seuraavat selkeät merkit: Voimakas läähätys. Tassujen nuoleminen, kylkien kirputus, haluttomuus liikkua, ontuminen, kuolaaminen, haluttomuus hypätä, virtsan karkailu, koira alkaa liikkua hitaammin, koira lyhentää lenkkejä, koiran käytös muita koiria kohtaan muuttuu. koiran seisoma-asento muuttuu, vetäytyy omiin loihinsa, lopettaa leikkimästä, koira ei enää heiluta häntäänsä, lopettaa venyttelemästä, muuttaa ruokatottumuksiaan, lipoo huuliaan, roikottaa päätään, vaikea nousta tai mennä makuulle jne. Kivusta kertovia merkkejä on varmasti monia muitakin. Muutoksia ei koskaan pidä selittää, että koira on jo vanha, vaan vanheneva koira kuten ihminenkin tarvitsee hoitotoimenpiteitä.
Myös pienet yksittäiset asiat, kuten vaikka ripsi hankaa silmää, tai takkuja korvantakana voi koiran mittakaavassa olla kipua tuottava asia. Koiran kivun syy tulee aina selvittää ja eläinlääkäri, fysioterapeutti, hieroja antavat sinulle ohejita ja neuvoja sekä lääkinnällistä hoitoa tarvittaessa. Mutta vain sinä tunnet koirasi parhaiten ja huomaat muutoksia ja oireita. ja voit niihin reagoida.
Liikunta ja hyvä lihaskunto on tärkeää myös sairastavalle tai vanhenevalle koiralle, ja auttaa osaltaan koiran kipujen torjunnassa.Lisäksi nivelrikkoisen koiran painoon on kiinnitettävä huomiota, koska ylipaino rasittaa turhaan niveliä entisestään. Painonhallinta ja hoitoa tukeva ravinto ovat osa nivelrikkoisen koiran hoitosuunnitelmaa.
Älä jää yksin miettimään asioita aina voit myös ottaa yhteyttä koiran kasvattajaan joka myös tuntee rodun ja sen ongelmat ja auttaa sinua. Kivuttomia hetkiä yhdessä rakkaiden karvakuonojenne kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti