On hyvä oppia tunnistamaan koiransa kipu. Toiset koirat / rodut ovat hyvin taitavia piilottamaan kipuilun ja silloin on omistajan oltava tarkka että pystyy huomaamaan koirastaan kipukäytöksen ja auttamaan lemmikkiään. Lemmikit voivat näyttää kipua monella erilaisella tavalla.
Koira voi köyristää selkäänsä, vapista, täristä, huojua, istua vain toisella kankulla, peitsata, käyttää pupulaukkaa, nousta vaikeasti ylös tai mennä vaikeasti alas. Mieleeni tulee tästä ryhmästä tuo peitsaaminen, koirani Luna ei koskaan peitsannut näyttelyissä, mutta sitten tuli se kerta , että Luna ei millään halunnut mennä ravia kehässä ja veinkin Lunan seuraavana päivänä eläinlääkärille ja siellä selvisi että Lunalla oli luusyöpä. Koira osasi todella hyvin peittää kipunsa.
Tässä viimeinen kuva joka Lunasta otettiin päivää ennen kuin jouduin Lunasta luopumaan. Koira voi myös olla vetäytyvä omiin oloihinsa, haluton liikkumaan, hermostunut yli aktiivinen tai passiivinen.
Esimerkiksi kun koiralla on synnytyspolttoja niin se haluaisi hautua jonnekkin piiloon ja rauhaan.
Koira voi olla äreä, kirputtaa itseään, nuolla itseään, kaluta tai repiä itseään, olla levoton, läähättää, juoda , syödä olla huomionhakuinen.
Esimerkiksi kun koiralla on närästyskohtaus se läähättää hurjasti ja pyrkii syömään kaikki mahdolliset kasvit, muistan kun Betu aikoinaan söi koko jukkapalmun närästyskohtauksen aikana.
Koira voi myös olla leikkihaluton, murista, olla kosketusherkkä, irvistellä, hyökätä ja purra.
Kun BB toipui kohdunpoistoleikkauksesta, Bb halusi olla rauhassa eikä halunnut muiden koirien läheisyyttä.
Koira voi kertoa kivusta myös rauhoittavilla singnaaleilla niistä mainittakoon tässä muutama, silmien siristely, merkkaaminen, lipominen, haukottelu ja katseen kääntäminen sekä irvistely, näykkiminen jne.
Tässä ei ole kysymys kivusta vaan kaverin rauhoittamisesta rauhoittavilla singnaaleilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti