maanantai 9. heinäkuuta 2018

Kesä

Tänä kesänä on koirien lämpökestävyys joutunut kovalle koetukselle ja vieläkään ei helpotusta ole näkyvissä. Siinä missä me ihmiset nautimme lämmöstä voi koirille kehittyä lämpöstressi. Siihen vaikuttavat ympäristön aiheuttamat stressitekijät, lämpötila, lihastyö, turkin laatu, ilman suhteellinen kosteus ja ilmanvaihto. Koiran ylilämpenemistilaa kutsutaan hypotermiaksi. Tila voi johtaa lämpöhalvaukseen tai auringonpistokseen.

Koiran kuumeen oireet

Kuumeinen koira on väsynyt, syrjään vetäytyvä ja ruokahalunsa menettänyt.
Kuumeisella koiralla elimistön lämpötila on 39,5–41 °C. Korkeasta kuumeesta (yli 41 °C) voi koiralle aiheutua vakavia vaurioita, kuten elintärkeiden elinten vajaatoimintaa, veren hyytymishäiriöitä, elimistön puolustusjärjestelmän ylireagointia ja lopulta elintärkeiden proteiinien ja entsyymeiden rakennemuutoksia. Nämä kaikki yhdessä tai yksinään voivat johtaa koiran kuolemaan.
Korkea yli 41 °C kuume on aina hätätapaus. Ennen eläinlääkärille viemistä korkea koiran kuume (>41 °C) tulee alentaa suihkuttelemalla koiraa viileällä (ei kylmällä) vedellä vähintään 15 minuutin ajan. Koira on kuljetuskuntoinen vasta, kun sen lämpötila on laskenut selvästi alle 41 °C.
Alle 41 °C kuume ei ole tavallisesti koiralle vaarallista.
 Kuinka estää lämpöhalvaus?
Ennaltaehkäisy on aina paras vaihtoehto! Ehdottomasti myös lämpöhalvauksen kanssa:
  • Ulkoiluta koiraasi päivän viileämpinä tunteita, esim. aikaisin aamulla ja myöhään illalla. Lämpötila on yleensä korkeimmillaan keskipäivän aikaan, mutta tarkista säätiedotus ennen aikataulujen suunnittelemista. Pilvisempinä ja sateisina päivinä voi liikkua ulkona vapaammin.
  • Ota lenkille mukaan vesipullo ja tarjoa koirallesi usein vettä. Monet lemmikit pystyvät olemaan juomatta tuntikausia, kunnes niille tulee erittäin jano. Jos lemmikkisi alkaa hotkimaan vettä, se saattaa puklata kaiken juomansa vede ulos. Tällöin keho ei saa tarpeeksi nesteytystä - huolehdi, että annat koirallesi lisää vettä ja vahdi sen juomista. Yleensä tähän auttaa se, että pitää vettä aina kaikkina aikoina tarjolla. Tällöin hotkimista ei tapahdu niin paljon. Myös ruoan sekaan voi lisätä vettä, jolloin nesteytystä tapahtuu syömisen sivussa.
  • Jos lemmikkisi ei millään halua juoda, voit hellästi kostuttaa sen suuta, polkuanturoita ja mahaa, sillä koirat käyttävät myös kehon alaosia jäähdyttämiseen. Älä kuitenkaan suihkuta vettä suoraan kovalla paineella hanasta tai heitä jääkylmää vettä koirasi päälle liian nopeasti, sillä se voi aiheuttaa shokin liian nopean lämpötilan vaihtumisen takia! Huom: Älä kastele koko koiran turkkia, sillä se lämmittää koiraa entisestään jäädessään muhimaan turkin sisälle.
  • Pidä koirasi turkki lyhyenä / pyri poistamaan pohjavilla.
  • Varmista, että koirasi pääsee aina tarvittaessa varjoon. Usein lemmikit rakastavat auringonottoa, ja joskus ne eivät välttämättä tajua siirtyä lämmöstä pois. Varsinaisia auringonpalvojia kannattaa vahtia - auringonvaloon nukahtanut lemmikki ei välttämättä huomaa siirtyä ajoissa varjoon.
  • Pidä huolta lemmikkisi ruokavaliosta (muista suosia lajityypillistä ruokintaa, lihansyöjille lihapitoista ruokaa ja kasvissyöjille kasvisruokaa) sekä pidä useita vesikippoja saatavilla. Voit myös tehdä jäädytettyjä herkkuja - lisää esim. ruokanappuloita veteen ja laita astia pakastimeen. Koirat rakastavat näitä jääpalaherkkuja!
  • Älä koskaan jätä koiraasi autoon, vaikka jättäisit ikkunan raolleen. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti