Ell. Crista Finnberg Evidensiasta kertoi meille kasvattajapäivillä narttukoiran sterilisoinnista tähystämällä.
Sterilisointia ei koskaan suositella koiralle juoksujen aikana vaan 2-4 kk juoksujen jälkeen. Sterilisointiin valmistaudutaan 12 tunnin paastolla ja pesemällä koira, koira myös ulkoilutetaan hyvin ennen toimenpidettä. Toimenpiteessä koiralle annetaan lisähappea ja nestettä, kipulääkettä ja karvat ajellaan laajasti. Haava on pituudeltaan vain 11-10 mm. Hyötynä tähystämällä tehtävässä toimenpiteessä ovat seuraavat : Pieni komplikaatioriski, pieni verenvuoto jos ollenkaan, nopea toipuminen, vähäisempi kipu ja lyhyempi sairasloma.
Muita toimenpiteitä mitä tähystämällä voidaan tehdä ovat, piilokivesleikkaus, vatsalaukun kiinnitys, virtsakivi, koepalat, ruuansulatuskanavan tähystykset, virtsarakko, nenäontelo /nielu ja henkigitysteiden tähystykset.
Itselläni on tähystysleikkauksesta sen verran kokemusta, että Pilvi on operoitu tähystämällä (steriloitu) ja se sujui oikein hyvin. Pilvi ei oikeastaan ollut kipeä ollenkaan ensimmäisenä iltana nukkui hieman enemmän mutta aamulla oli jo ihan oma itsensä vauhtia täynnä.
Erikseen on sitten tietenkin tilanteet jolloin sterilisointi tulee yllätyksenä, eli kun narttu sairastuu märkäkohtun, jolloin asia tulee monesti eteen yllätyksenä. Niin kävi minullekkin kun eräänä iltana BB ei halunnutkaan tulla sisälle vaan makasi vain paikoillaan pihalla kun vihdoin sain hänet houkuteltua sisälle huomasin housukarvoissa jotain kosteaa ja tarkempi tutkimus toi nenääni myös "mädän" hajun, silloin tiesin että nyt on kiire lähtö ja niimpä lähdimme heti päivystykseen, jossa olimme noi 23 aikaan. BB oli yön tiputuksessa ja aamulla leikattiin, leikkausta ei voitu tehdä yöllä koska BB on allerginen nukutusaineille (useimmille) ja osallae kipulääkkeitä ja paikalle haluttiin leikkauksen ajaksi elvytystiimi. Kaikki sujui aamulla hyvin ja BB:lle tehtiin avoleikkaus koska tuossa tilanteessa ei tähystämällä voida operoida. BB oli onnekas siinä suhteessa, että mätä valui ulos kohdusta, märkäkohtu voi kuitenkin olla myös sisäänpäin vuotava ja silloin se on vaikeampi havaita mistä on kysymys.
Koiran sterilisointi auttaa myös vähentämään nisääkasvain riskiä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti