maanantai 9. marraskuuta 2020

Kennelyskä

Virukset ja bakteerit aiheuttavat kennelyskää koirilla. Kennelyskä tarttuu erittäin herkästi pisaratartuntana. Koira voi levittää tartuntaa vielä viikkoja sen jälkeen kun sen oireet ovat helpottaneet.


Oireet alkavat noin. kaksiviikkoa tartunnasta, jolloin koiralla alkaa ilmetä yskää rasituksen aikana. Kaulapanta lisää oireiden määrää koska se painaa henkitorvea.  Lisäksi esiintyy sierainvuotoa ja kuumettakin. Koira voi myös saada keuhkoputken tulehduksen, nielutulehduksen tai nielurisojen tulehduksen.Yleisoireina voi myös olla laihtuminen, ruokahaluttomuus ja ripulointi.


Kennelyskä ei siis ole mikään vaaraton sairaus vaikka useimmiten koira paranee itsestään noin kahden viikon kuluessa. Koirille sopivista yskänlääkkeistä saattaa olla hyötyä, niitä ei tule kuitenkaan käyttää pitkäaikaisesti. Pahenevissa tapauksissa vaaditaa eläinlääkärin hoitoa.


Vastustuskykyä voi ylläpitää huolehtimalla koiran kunnollisesta ruokinnasta, madotuksesta huolehtimalla, stressin välttämisellä. Vältä myös massatapahtumia epidemioiden aikana. Sekä rokottamalla koira kennelyskää vastaan. Kennelyskä rokote on voimassa yhden vuoden ja sitä on saatavana pistosuotoisena ja nenäsuihkeena. Itse olen suosinut nenäsuihketta, koska se on kuulemma tehokkaampaa kuin pistos muotoinen. 


Pysytäänpä kaikki ihmiset ja eläimet terveenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti