tiistai 17. marraskuuta 2020

Koira oksentaa

 

Miksi koira oksentaa?

Kun koira oksentaa, sen elimistö pyrkii pääsemään eroon jostain haitallisesta. Syynä oksenteluun voi olla vatsataudin aiheuttava sairaus, vierasesine ruuansulatuskanavassa tai jokin muu vatsalaukun ärsytys. Moni koira oksentaa, jos joutuu olemaan liian pitkään tyhjällä mahalla. Tyhjän mahan oksentelu on sinänsä vaaratonta ja on yleensä estettävissä jakamalla koiran ruoka kahteen tai kolmeen annokseen päivässä.Satunnainen oksentaminen ei ole koiralle vaarallista. Monesti käy myös niin, että omistaja huomaa koiran syömät vierasesineet kuten kepinpalat, kävyt tai pienet lelut vasta kun koira oksentaa ne itsenäisesti ulos.

Jos koira oksentaa lyhyen ajan sisällä toistuvasti, sen terveydentilaa kannattaa tarkkailla. Jos oksentaminen on rajua, oksennuksessa on verta tai koira on muuten huonokuntoisen oloinen, se pitää viedä eläinlääkärille.


Kun koira oksentaa toistuvasti

Jos koira oksentaa vaahtoa tai sylkeä, kipuilee erittäin voimakkaasti ja vaikuttaa hieman täyttyneeltä, saattaa kyseessä olla vatsalaukun kiertymä (etenkin isokokoiset syvärintaiset koirat). (lähteenä:  https://evidensia.fi/hoitovinkit/koira-oksentaa-mita-voin-tehda/)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti