torstai 10. toukokuuta 2012

KYYN PUREMA


Lukemisen arvoinen artikkeli:


Eurooppalainen kyy (Vibera berus) on ainoa Suomessa elävä myrkkykäärme. Kyykäärmeet suosivat aurinkoisia elinympäristöjä, kuten hakkuuaukeita ja kallioisia maastoja. Yleensä kyykäärme pyrkii pakenemaan lähestyjää, mutta yllätettynä se puolustautuu puremalla. Kyyn myrkky on koirille vaarallisempaa kuin ihmiselle tai kissalle.



Kyyn purema on kesällä luonnossa kulkeville koirille vaaraksi. Kyypakkauksen sisältämästä kortisonista ei ole todettu olevan hyötyä vaan ennemminkin haittaa koiran toipumiselle. Kortisonia suositellaan annettavaksi koiralle ainoastaan tilanteissa, joissa hengitysteiden alueelle osunut kyyn purema uhkaa turvottaa hengitystiet umpeen.


Tässä kirjoituksessa on kohdelemmikkinä koira, mutta samat hoitoperiaatteet sopivat myös kissalle.


Kyyn pureman taustaa


Vuosittain kyyt purevat useita satoja koiria Suomessa. Yleisin puremakohta koiralla on pään alue ja raajat ja kissalta kyyn purema löytyy useimmin tassusta. Nämä puremakohtien eroavaisuudet selittynevät koiran ja kissan käyttäytymiseroista. Kissa kokeilee kaikkea mielenkiintoista tassullaan, kun taas koira tyytyy ensin haistelemaan.


Usein puremakohdasta löytyy kyyn hampaiden jättämät pistosreiät, jotka sijaitsevat noin 4 mm:n etäisyydellä toisistaan. Myrkyn määrä pistokohdassa vaihtelee tilanteesta riippuen. Ensimmäinen puolustuspurema voi olla jopa myrkytön eli kuiva purema. Saaliseläimeen kyy käyttää enemmän myrkkyä ja hengenvaarassa ollessaan kyy vapauttaa koko myrkkyvarastonsa viholliseen. Myös myrkyn toksisuus vaihtelee alueittain ja kyyn iän mukaan.


Kyyn pureman vaikutukset ja kyyn myrkyn koostumus


Kyyn myrkky on entsymaattisesti vaikuttavaa väriltään kellertävää proteiinipitoista nestettä. Kyyn myrkky aiheuttaa puremakohdassa hyytymishäiriöitä, kudosten kasvanutta läpäisevyyttä, kudostuhoa, turvotusta ja kuoliota. Myöhemmässä vaiheessa myrkytyksestä saattaa seurata koiralle rytmihäiriöitä ja noin joka kolmannella koiralla on todettu kyyn pureman aiheuttavan sydänlihassoluihin vaurioita. Lisäksi kyyn purema johtaa koiralla usein keuhkoturvotukseen, munuaiskudoksen tuhoutumiseen tai munuaisten vajaatoimintaan.


Mitä oireita kyyn purema aiheuttaa koirassa?


Tutki koirasi mahdollisen kyyn pureman varalta, jos se luonnossa juoksentelun jälkeen on uneliaan oloinen ja voimaton. Huolellinen etsiminen saattaa paljastaa puremajäljen, joka varmistaa oireilun kyyn puremasta aiheutuneeksi. Puremakohta on usein turvoksissa ja kipeä. Purema, jossa on nähtävissä puremajälki, löytyy usein pään alueelta tai raajoista.



Kyyn purema on koirallasi vaarallinen. Epäile puremaa, jos löydät koirasi kyyn läheltä ja huomaat koirasi käyttäytymisessä muutoksia, kuten väsymystä ja selittämätöntä kipuilua.


Jos koirallasi on selviä kyyn puremaan liittyviä oireita, vältä koirasi liikkumista ja vie koirasi välittömästi eläinlääkäriin.


Kyypakkauksen sisältämää kortisonia ei enää suositella kyyn puremien hoitoon sen tehottomuuden ja haittavaikutusten takia. Tästä poikkeuksena ovat hengitysteiden alueiden puremat (kieli ym.), jotka saattavat turvota voimakkaasti.


Kyyn pureman hoitaminen


Eläinlääkäri tutkii koirasi/kissasi ja arvioi kudosvaurioiden laajuuden. Tärkein hoitomuoto on suonensisäinen nesteytys, jolla ylläpidetään munuaisten toimintaa munuaisvaurioiden välttämiseksi. Nestehoitoon saatetaan yhdistää nesteenpoistolääkitys virtsan erityksen varmistamiseksi.


Kyyn purema on erittäin kivulias ja koira tarvitsee voimakasta kipulääkitystä. Kivunlievitykseen käytetään eläimille sopivia opioideja. Tulehduskipulääkkeitä (ibuprofeiini, ketoprofeiini ym.) ei tule kyyn puremiin käyttää, koska tulehduskipulääkkeet voimistavat hyytymishäiriöitä ja vahingoittavat kyyn myrkyn heikentämiä munuaisia ja maha-suolikanavaa (vatsahaavariski). Vatsahaavariskin takia koiralle saatetaan määrätä mahansuojalääkitystä etenkin jos koiralla on ollut pahoinvointia.


Hyvin varustelluilla klinikoilla on kyyn puremaa mahdollista hoitaa antiseerumilla (vastalääke) ja sitä suositellaan vakavien kyyn purematapausten hoitoon. Antiseerumi tehoaa nopeasti myrkytysoireisiin, mutta sen huonona puolena on valmisteen korkea hinta. Toisaalta ennuste paranee merkittävästi ja kalliilla antiseerumin annostelulla vältetään useasti tehohoitoon liittyvät isot kustannukset, jolloin antiseerumi monesti on kuitenkin se edullisin hoitomuoto.


Kyyn purema on syytä ottaa vakavasti


Kyyn purema pelästyttää kokeneenkin koiran omistajan. Tärkeintä on aluksi keskittyä koiran liikkumisen rajoittamiseen. Parasta on kantaa koiraa, jos se vain on mahdollista. Tämän jälkeen ota yhteyttä eläinlääkäriin ja sovi koirasi viemisestä eläinlääkärille. Hyvästä ennusteesta huolimatta kyyn purema koiralla on aina hätätapaus.


Eläinlääkäri Anne Siljamäki, Hakametsän Eläinlääkäripalvelu, Tampere


Kirjallisuus:


Lervik JB et al: Clinical and biochemical changes in 53 Swedish dogs bitten by the European adder – Vibera berus. Acta Vet Scand 52:26, 2010.


Pelander L et al: Myocardial cell damage in 24 dogs bitten by the common European viper (Vibera berus). Vet Rec 166:687-690, 2010.


Puig J et al: Acute intrinsic renal failure and blood coagulation disorders after a snakebite in a dog. J Small Anim Pract 36:333-336, 1995.


Vainionpää M: Kyyn pureman käypähoito pieneläimillä Suomessa. Eläinlääkäripäivät luentokokoelma 67–72, 2010.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti