keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Leukoencephalomyelopathy (LEMP)






Moni onkin varmaan jo lukenut, että leonberginkoirilta on löydetty uusi geneettinen sairaus josta käytetään lyhennettä LEMP. Suomenkielistä tietoa tästä saiaudesta ei ole juurikaan saatavissa vielä mutta esim. tästä osoitteesta löytyy engalnninkielellä tietoa https://www.vetmed.umn.edu/departments/veterinary-and-biomedical-sciences/research/canine-genetics-lab/genetic-research/leonberger-leukoencephalomyelopathy.  Hienoa on myös se, että taudin testaamiseksi on myös löydetti geenitesti. Tässä taulukossa voi nähdä miten kyseinen sairaus periytyy.

Taulukossa N/N = terve, D/N = kantaja ja D/D = sairas. Taulokossa on näytetty miten sairaus peiytyy terveet vanhemmat saavat terveitä pentuja ja nyt puhutaan nimenomaan tästä LEMP´istä. Kun yhdistetään terve ja kantaja niin silloinkaan ei vielä synny sairaita vaan terveitä 50% ja kantajia 50 % jne.  Oireet sairaudessa ovat mielestäni hyvin polyneuropatian tyyppisiä, mutta koiralle kivuliaita. Omista koiristani olen testauttanut Taigan.
 Taiga ei siis kanna kyseistä geeniä joka aiheuttaa kyseisen sairauden. Olen onnellinen että Taiga on tältäkin osin terve koira.
 Orenda ja Sirius pentueen iskät  tullaan myös testaamaan ja Soleado pentuun äippä Paloma ja iskä Ruupertti. Kun pentueen molemmat vanhemmat on testattu  ja terveiksi havaittu pentuja ei tarvitse testata, koska terveet vanhemmat saavat vain terveitä pentuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti