sunnuntai 4. kesäkuuta 2017

Kurssilla koira vastaan kyy

Käärmetutkija Toni Beckmanin luennolla tänään paljon mielenkiintoista asiaa käärmeistä. Saimme myös oppia käärmeiden käsittelystä. Tutkijalla oli itsellään 40 myrkkykäärmettä kotonaan harrastekäärmeinä. Hän oli myös saanut 15 kertaa kyyn pureman. Mukana hänellä oli 6 vuotias koiras ja 4 vuotias naaras käärme joka oli kantavana. Vanhin Suomessa tavattu kyy on ollut 30 vuotias joka synnytti vielä silloin 12 poikasta. 35-45 % kyykäärmeiden puremista on myrkyttömiä eli käärme ei laske purressaan myrkkyä.
Käärmetutkija Toni Beckman
 Lähes kaikki vanhan kansan uskomukset tuli vääriksi kerrottua. Esim sellainen uskomus, että poikaset ovat myrkyllisempiä kuin aikuiset käärmee, niin se ei pidä paikkaansa, sillä vaikka poikanen annostelisi koko annoksen myrkkyä niin sen määrä on vähäisempi kuin aikuisen käärmeen tarjoama osa annos.
6 vuotias uros kyy
Eniten luonnetta on 1 v kyillä sekä kiimaisilla naarailla, ne voivat jopa tulla ihmistä kohden pakenematta. Kyy myöskin synnyttää poikasensa maan päällä ja kerralla 13-20 poikasta. Ensimmäisen talven poikaset talvehtivat äitinsa kanssa samassa pesässä.Poikaset syntyvät heinä-syyskuun aikana Kyyn pitää saada juoda päivittäin ja kyyt sressaantuvat kun ihminen siirtää niitä uusiin paikkoihin. Käärmeen reviiri on noin 1-1,5 km.
Käärmeellä on paljon vihollisia, fasaanit, rastaat jne ja kissat. Suomessa on vain yksi kyylaji, mutta väritys vaihtelee harmaasta ruskeaan, mustaan jopa lähes siniseen. Koiraat ovat usein mustasävytteisiä ja naaraat ruskeasävytteisiä. Koiraat ovat naaraita pienempiä ja niitä näkee useimmin. Suurin aikuinen  koiras on mitattu 73 cm ja naaras 98 cm.
Tätäkään en tiennyt, että koiraalla on kaksihaarainen penis. Poikaset ovat aina harmahtavia ja niiden väritys on valmis 3-4 vuotiaina. Kyyt myös uivat jonkin verran saaristossa, mutta mailmassa on vain yksi raportoitu tapaus, että kyy olisi purrut uimaria, sillä kyy ei ole hyvä uimari eikä pysty jännittämään itseään iskuun vedessä. Rantakäärme taas voi hyvinkin purra uimaria, sillä se pystyy siihen jopa sukeltaessaan.
Saaristossa kuitenkin voi törmätä uivaan kyyhyn joka yrittää pyrkiä veneeseen tai kanoottiin ja se johtuu siitä, että koska kyy on huono uimari se on väsynyt ja yrittää päästä lepäämään. Kyyn isku pituus on noin koklmasosa sen omasta pituudesta.
Meille opetettiin myös miten kyyn voi kotona olevilla välineillä siirtää ämpäriin, tosin tavalliesta ämpäristä nousee helposti ylös ja tulee olla hyvin varovainen kantta päälle laittaessa ettei saa puremaa.
Kun kyykäärme pääsee puremaan koiraa, koira saa seuraavan laisia oireita, koira nuupahtaa, nukahtaa, läähättää ja kohta mihin purema on tullut turpoaa tunnin sisällä. Koira tulisi saada pysymään levossa ja jos mahdollisa koira tulisi kantaa pois metsäsät, joka ison koiran kanssa mahdoton tehtävä, silloin vain kävellään rauhallisesti pois ellei joku voi tulla noutamaan esim. autolla. Purema kohtaan ei saa koskea, sitä ei saa puhdistella tai muutenkaan hoitaa. Myrkky vaikutaa siten että verisuonet ja kudokset hajoavat sekä vaikutusta myös veren hyytymistekijöihin. Kyyn myrkky aiheuttaa akuuttia munuaisvaurioita. Iho menee puremakohdasta sinipunaiseksi.
KUn tai jos kyy puree koiraa niin ei ole syytä joutua paniikkiin rauhallisuus on valttia tässäkin asiassa. Rauhallisesti kotiin soitto eläinlääkärille, että ollaan tulossa. Samalla voi myös tarkistaa, että eläinlääkäriltä löytyy vasta-aine seerumia, jonka hinta on tällä hetkellä jo inhimillinen eikä maksa enää tuhansia vaan 390 euroa. Kipulääkkeitä EI SAA antaa koiralle, EIKÄ myöskään kyy tai käärmetabletteja ne heikentävät koiran hoitoennustetta. Vaikka purema olisi kuonon alueella koira ei tukehdu ja hoitoon voidaan mennä rauhallisesti. Hoidossa koira aina nesteytetään, sillä on tärkeää, että koira pissaa ja näin saadaan munuaiset toimimaan.
Vanhoille koirille purema voi olla kohtalokas, tai jos kyy puree useamman kerran niin silloin myös myrkkymäärä nousee suureksi ja se voi aiheuttaa koiran menehtymisen. Purema kohdasta tihkuu keltaista kudosnestettä ja se on koiralle äärimmäisen kivulias, jo pieni hipaisu saa koiran älähtämään tai jopa puremaan. Päivä oli mielenkiintoinen ja opettavainen ja omalla kohdallani pidän edelleen kiinni siitä, että jos kyyt jättävät koirani rauhaan niin minäkin jätän heidät rauhaan ja yhteiselo on mahdollinen, mutta meidän piha-alue on kyiltä kiellettyä aluetta. Kyytä ei tarvitse pelätä mutta sitä pitää kunnioittaa.
Kiitos seurasta oli mukava päivä ja kauniit maisemat.

Marja-Liisa odotti koko ajan että pääsee kuvaamaan mua kun vierin tuota rinnettä pitkin jokeen, mutta..

kyllä korkkareillakin pysyy kaiteella kun on vanha ja viisas...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti