tiistai 7. elokuuta 2018

Koiran valeraskaus

Koiran valeraskaus on normaaliilmiö ja monet koirat kärsivät siitä. Koiran elimistö alkaa käyttäytyä kuin narttu olisi tiineenä. Oireet alkavat noin 1-2 kk kiimajuoksun jälkeen. Biologit ovatkin päätelleet, että valeraskauden tarkoituksena on ollut varmistaa, että pennuille on koiralaumassa riittänyt maitoa ja hoivaa muiltakin kuin pentujen omalta emältä.
Aina ei ihan heti itsekkään huomaa, että mistä on kysymys. Viikko sitten Keela kantoi koko viikon possua mukanaan ja keräsi yöksi possun, majava ja koiran viereensä nukkumaan  Yöllä vinguttiin  ja Keela oli muutenkin levoton tätä kesti useita päiviä, ruokahalua ei juurikaan ollut vaikka ruoka muuten kelpaa hyvin. Nyt Keela alkaa olla jo oma itsensä.
Pari yötä Taiga on hyvin rauhaton ja herättänyt minut jatkuvasti ruoka ei ole juurikaan maistunut ja tänään huomasin että Taiga kantaa apinaa mukanaan pihalla. Menin kokeilemaan nisät ja isot  mokkulat siellä oli ja kun hieman puristi niin apinalle olisi ollut maitoa tarjolla. Joten siis myös Taigalla on valeraskaus. Tarkistin Keelan ja Taigan juoksujen välit ja ne olivat tasan viikko.
 Miten valeraskauteen pitäisi sitten suhtautua. Keelalla se meni ohi viikossa ilman että puutuin asiaan mitenkään, en edes rajoittanut pehmojen kantelua tai "hautomista". Taigan kohdalla ajattelin toimia samoin ja katsoa viikon meneekö itsestään ohi vai pitääkö jotenkin asiaan puuttua. Valeraskaus käytöstä ei kuitenkaan tule vahvistaa ja hyvä olisi ohjata koiran mielenkiinto johonkin muuhun kuin vauvojen hoitoon. Ainoa tapa millä valerausoireet varmasti loppuvat on nartun sterilointi.
 No miksi en saanut tehdä niitä oikeita vauvoja niin ei tarvisi leikkivauvoja hoitaa kysyy Taiga?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti