torstai 14. toukokuuta 2020

Rokotus

Aina välillä kuulee kun mietitään kannattaako koiraa rokottaa vai ei? Onko rokotuksesta enemmän haittaa kuin hyötyä? Mitä oireita koira voi saada rokotteista? Kaikki tärkeitä asioita ja vastauksen noihin kysymyksiin päättää jokainen koiran omistaja itse. Sitten on asian toinen puoli mitä haittaa voi olla jos en rokota koiaani?
Meillä koirat eivät koskaan ole saaneet mitään reagtioita rokotuksista vaan kaikki on sujunut hyvin. Avataanpa tässä hieman mitä vastaan niillä rokotuksilla sitten taistellaan.

Eläinlääkäriliitto varoittaa: Ihmisen kuoleminen vesikauhuun on Suomessa vain ajan kysymys

Suomi on rabiesvapaa maa, mutta ei välttämättä kauan, uskoo Suomen Eläinlääkäriliitto. Se peräänkuuluttaa tiukempia tuontiehtoja ulkomailta adoptoiduille koirille.
Tällä hetkellä koirien tuonti ulkomailta ei ole helppo ei ainakaan pentutehtailijoille, jotka eivät rokotuksia hoida kuntoon.
No minkälainen tauti tuo Rabies sitten on?
Rabies- eli raivotauti on yksi pelätyimmistä taudeista, koska se johtaa varmaan kuolemaan sekä ihmisellä että eläimellä. Ihmisellä tautia kutsutaan vesikauhuksi.
Suomen Eläinlääkäriliitto uskoo nyt, että ihmisen rabieskuolema voi Suomessakin tapahtua koska tahansa.
Suomi on ollut rabiesvapaa maa vuodesta 1991. Liiton mukaan tämä voi vaarantua, sillä Suomeen tuodaan vuosittain 400 rabiesrokottamatonta koiraa ja satakunta koiraa, jotka on oletettavasti rokotettu, mutta joiden rabiesvasta-ainetaso on riittämätön.
Ihmisille tavallisimmin tautia aiheuttavan rabiesviruksen isäntinä toimivat useat lihansyöjänisäkkäät, erityisesti koirat, ja lepakot. Lepakkorabiesta esiintyy sellaisissakin maissa, jotka luokitellaan rabiesvapaiksi.
Rabies tarttuu sairastuneen eläimen puremasta tai nuolaisusta.
Jos ihminen saa rabiestartunnan ja sen jälkeen oireita, mitään ei ole enää tehtävissä.
Oireiseen tautiin ei ole hoitoa, ja tauti johtaa tuskalliseen kuolemaan muutaman päivän kuluessa oireiden alkamisesta.

Asiantuntijoiden mukaan kannattaa ylipäätään harkita tarkkaan sitä, hankkiiko koiran alueilta, jossa rabiesta esiintyy. Euroopassa sitä on eniten Puolassa ja Romaniassa, Suomen naapurimaista eniten Venäjällä.
Paras tapa ehkäistä rabiestartunta on välttää ulkomaanmatkalla eläinten, varsinkin koirien, kissojen ja apinoiden koskettamista. Eläin voi olla aggressiivinen ja purra tai raapia.
Myös tavallisilla turistialueilla muun muassa Thaimaassa, Intiassa tai Balilla voi esiintyä rabiesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti