torstai 24. syyskuuta 2020

Lenkillä

 Tänään päästiin koirien kanssa lenkille ja olivatpa koirat iloisia ja valmiina painelemaan metsään vaikka hieman tihuuttikin vesisadetta.


Viikko on hurahtanut vauhdilla ja huomenna ollaan jo perjantaissa. Sitten laitetaan tähän muistutus miten nuo narttukoirat  joutuvat hormonihöyryjen valtaan, sillä syysjuoksut ovat menossa useassa perheessä. Nartun kiimahan jakautuu neljään osaan.

  1. Esikiima (proestrus): Esikiima on yleensä helppo huomata, sillä se aiheuttaa selviä merkkejä koirassa. Vulva turpoaa ja erittää veristä vuotoa. Tämä vaihe kestää tavallisesti yhdeksän päivää, mutta ei ole epätavallista, että se vaihtelee kolmen ja 17 päivän välillä. Verisen vuodon määrä vaihtelee koirasta toiseen. Toisilla koirilla vuotoa on tuskin lainkaan, ja toiset taas vuotavat niin rajusti, että omistaja joutuu pelkäämään punaisia tahroja verhoiluissa ja matoilla. Toinen merkki esikiimasta on urosten lisääntynyt kiinnostus. Ne eivät yhtäkkiä jättäisi narttua rauhaan. Vaikka narttu ei ole tässä vaiheessa vielä hedelmällinen, se tuoksuu jo erittäin „houkuttelevalta “. Se kuitenkin reagoi uroksen lähestymisyrityksiin yleensä torjuvasti. Se haukkuu, alistuu tai näyttää hampaitaan, jos uros on liian innokas.
  2. Kiima (estrus): Kiiman aikana narttu luopuu torjuvasta käytöksestään – se on yhtäkkiä avoin ja kiinnostunut urosten lähestymisyrityksistä. Selvä merkki „vaarallisista päivistä “, jolloin narttu hyväksyy astumisyritykset ja on hedelmällinen. Jos uros lähestyy tänä aikana, naaras jää seisomaan ja nostaa hännän sivuun. Vaihe kestää keskimäärin yhdeksän päivää. Vulvan turvotus laskee vähän, emättimen erite muuttuu vetisemmäksi ja joskus limaisemmaksi. Jos naaras astutaan tänä aikana, on hedelmöittymisen todennäköisyys suuri.
  3. Jälkikiima (metestrus): Noin yhdeksän kiimapäivän jälkeen alkaa jälkikiimavaihe. Juoksuajan merkit, kuten vulvan turvotus ja vetinen vuoto häviävät vähitellen. Ulkoisesti juoksuajan merkkejä ei kohta enää näy, mutta sisäisesti hormonit aiheuttavat muutoksia nartun kehossa. Riippumatta siitä, onko narttu hedelmöittynyt vai ei, sen keltarauhanen erittää progesteronia, hormonia, joka tukee sikiön kiinnittymistä kohtuun. Vasta noin 9-12 viikon kuluttua ovulaation aikana syntynyt keltarauhanen hajoaa. Vähenevä pregesteronimäärä kiihdyttää prolaktiinin tuotantoa. Prolaktiini edistää maidooneritystä, mikä johtaa monilla nartuilla valeraskauteen.
  4. Lepokausi (anestrus): Hormonaalisten muutosten jälkeen seksuaalihormonit palaavat taas “normaalitilaan”. Progesteronitaso pysyy vakaana, estrogeenitaso heilahtelee vain hiukan. Välivaiheesta käytetään nimeä anestrus. Se kestää viikoista kuukausiin ja loppuu esikiimaan, seuraavaan juoksuaikaan. Tänä aikana koira ei osoita minkäänlaisia juoksuajan merkkejä eikä ole hedelmällinen.
    Eli aikamoinen hormonipläjäys käy koiran elimistössä ja useita viikkoja kestää kunnes tilanne normalisoituu. Narttu voi  juoksujen aikana muuttua urosmaiseksi käytökseltään. 
  5. Leikkaamattomat urokset ovat koko ajan kiinnostuneita ympäristön hajuista eli niillä on jatkuva juoksuaika. Poikakoirien sukupuolivietti on voimakas ja ne käyttäytyvät usein levottomasti, kun lähistöllä on juoksuaikainen narttu. Urokset haistavat juoksuiset tytöt satojen metrien tai jopa useiden kilometrien päästä.Nartun hajusta huumaantunut uros saattaa vimmoissaan rähistä vastaantuleville uroksille, ja kävelylenkit ovat hitaita, kun uroksen on tutkittava tarkkaan jokainen nartun tienvarteen jättämä viesti.Sisällä ollessaan urokset ovat levottomia ja vaeltavat ympäriinsä. Urosten ruokahalu voi hävitä lähes kokonaan. Ne ulvovat ja vinkuvat lemmentuskissaan. Jotkut urokset eivät malta nukkua edes öisin.Lemmenhuolet uuvuttavat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti