sunnuntai 20. kesäkuuta 2021

Aurinko ja koirat

 Olen poiminut tähän muutamia  ohjeita miten koirien kanssa kannattaa toimia helteisellä säällä.

Kaikki ihon alueet, joita peittää vain ohut karva, ovat alttiita palamiselle. Älä oleta, että lemmikkisi olisi järkevä - useimmat eivät edes hakeudu varjoon kuumalla ilmalla. Aurinko voi polttaa koiran nenän, ja jos ihossa on haava, riski on suurempi. Valkoturkkiset koirat, lyhytkarvaiset rodut ja äskettäin trimmatut koirat ovat alttiimpia palamiselle auringossa. On parasta pitää ne sisällä kun aurinko on kuumimmillaan. Käytä aurinkovoidetta, jossa on korkea suojakerroin - sellaista, joka on turvallista lapsille. Levitä sitä koirasi korviin suojataksesi niitä vakavilta auringonpolttamilta. Mikä tahansa koira voi saada lämpöhalvauksen kuumalla säällä, mutta hyvin nuoret, vanhemmat ja lyhytkuonoiset rodut ovat kaikkein alttiimpia sille. Halvaus ilmenee kohtuuttomana läähättämisenä, ja jopa tuupertumisena, ja vaatii välittömästi eläinlääkärihoitoa. Välttääksesi tätä, varmista että puutarhassa on riittävästi varjoa, äläkä liikarasita koiraasi kuumalla ilmalla.


Pidä aina tarjolla runsaasti raikasta juomavettä koirallesi lämpimään vuodenaikaan. Säilykeruoka pilaantuu melko nopeasti ja kerää kärpäsiä, jos se jätetään ulos lämpimään, joten on hyvä harkita ruokkimista vain kuivaruualla. Pidä tarkkaan silmällä koirasi painoa. Jotkut koirat viettävät enemmän aikaa ulkona liikkuen, joten ne saattavat tarvita enemmän ruokaa, mutta jos sää muuttuu todella lämpimäksi, passiivisuus vähentää niiden tarvitseman ruuan määrää.


Ole erityisen tarkkana, jos koirasi on vanha, sairas tai pentu, sillä kuumuus vaikuttaa niihin vahvimmin.Sama koskee koiria, joilla on pitkä ja paksu turkki, varsinkin jos turkki on musta tai tumma. Lyhytkuonoisten koirien on vaikeampi säädellä ruumiinlämpöään, eli ne ovat alttiimpia saamaan lämpöhalvauksen.


Aiemmin on uskottu, että koira saa ihmisten tavoin D-vitamiinia sekä ravinnosta että auringon UV-säteilystä. Tänä päivänä on kuitenkin valloilla käsitys, että koirilla D-vitamiinia ei syntetisoidu auringon valostaD-vitamiini on koiran keholle välttämätöntä, sillä se edesauttaa kalkin imeytymistä ja on näin tärkeä osatekijä eläimen luuston kehittymisessä. Myös munuaisten, hermoston ja lihasten toimintaan tarvitaan D-vitamiinia.


Auringonvalo vaikuttaa myös melatoniinin eritykseenMelatoniini tunnetaan unihormonina, ja ilman sitä koirat eivät pystyisi lepäämään normaaliin tapaan. On itse asiassa yleistä, että koira nukahtaa aurinkoa ottaessaan, ja tämä johtuu juuri melatoniinista. Jos koira nukkuu auringossa, pidä eläintä silmällä, jotta sille ei koidu vahinkoa liiasta auringonotosta.

Tietoa koirista ja auringosta ja helteestä on paljon tarjolla, mutta kuitenkin niin moni koira saa lämpöhalvauksen ollaanpa nyt tarkkoja koska helteet vain jatkuvat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti