maanantai 14. lokakuuta 2013

Kapisee

Nyt kun olen kuunnellut onia ihmisiä niin olen huomannut, että vähän joka puolella koirat ovat saaneet kyseisen loisen harmikseen. Noita supeja taitaa olla niin paljon että noita loisia riittää sitten meidän kotikoirillekkin. Nyt kuitenkin on talvi tulossa ja toivottavasti nuo kapit paleltuvat kuoliaaksi tuolta luonnosta. Kovin erilaisia ohjeita antavat nuo eläinlääkärit ja tuntuu että eivät ole itsekkään ihan varmoja miten kyseistä loista hoidetaan. Minä sain kaksi sivua hoito-ohjeita. Ensin oli kerrottu mistä on kysymys, sitten oireet ja sitten tartunnasta sen jälkeen diagnoosi ja hoito ja lopuksi tuo ympäristön saneeraus. Osaan kohta nuo asiat ihan ulkoa olen minä sen niin monta kertaa lukenut läpi. Joten jos jollain on tarvetta niin minulta saa kyllä lisätietoja tästä aiheesta.
Laitetampa tähän nyt kuitenkin nuo tyypillisimmät oireet. Oireet ilmenevät 2-8 vkoa tartunnasta ja oireiden voimakkuus riipuu yksilön herkkyydestä reagoida loiselle ja sen eritteille. Koira voi myös olla täysin oireeton ja levittää kuitenkin kapia eteen päin. Yleisin oire on äkillisesti alkava voimakkuudeltaan vaihteleva kutina, joka ilmenee raapimisena, hermostuneisuutena ja kirputtamisena. Koira kirputtaa erityisesti kylkiään. Iholla voi nähdä (ainakin suurennuslasilla) pieniä punaisia pilkkuja, punoittavia alueita, näppyjä, ja /tai hilsettä. Ihossa on raapimisjälkiä, verestäviä rupia tai ihottumaa. Näitä voi esiintyä myös ilman että koira raapii itseään. Esim kainoilla voi olla pigmenttimuutoksia ja muuallakin ihossa. Helpoiten iho-oireet huomaa korvalehdissä kuonossa (jota koira hankaa), silmien ympärillä, kyynärpäissä ja kintereissä, hännän juuressa, vatsassa ja rintakehän alapinnalla (pienikin kosketus saa aikaan raapimsita). Sairauden edetessä  iho-oireet leviävät ja koirasta alkaa lähteä karva. Onneksi meillä ei vielä ollut edetty tuohon vaiheeseen asti.
Nyt en ymmärrä miksi mamma on niin huolissaan?
Itse en koe mitenkään suurta kynnystä kertoa asioista, mitä meille tapahtuu, minusta tämä ei ole mitenkään hävettävää anoastaan harmillista, kallista ja työllistävää. Kertokaa rehellisesti ystävillenne ja tutuillenne jos teitä  jokin vitsaus kohtaa niin silloin saadaan ketju katkeamaan helpommin eikä kierre jatku ja jatku. Ei se kivaa ole soitella tutuilleen, että anteeksi olette voineet saada meiltä kapin, mutta kyllä minä ainakin sellaisen puhelun haluaisin saada enemmin kuin antaa taudin levitä eteen päin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti