perjantai 10. tammikuuta 2014

Luennolla

Koirien tavallisimmat tuki- ja liikuntaelin sairaudet oli tämän illan aiheena  luennolla minkä piti Mikael Granholm, eläinlääkäri, ortopedi, Univet Turku. Luento oli todella mielenkiintoinen ja siinä käytiin läpi tavallisimmat akuutit- ja krooniset vammat. Hän toi voimakkaasti esille sen minkä kasvattajat kyllä tietävätkin että kaikki sairaudet ja vammat johtuvat perimästä. Esim lonkkaniveldysplasian periytyvyys on voimakkaasti periytyvää. Pikkupennun 3-12 kk ontuminen tulee aina ottaa todella vakavasti, sillä se voi olla oire kasvuhäiriöstä. Helposti syytetään aina väärää ruokintaa, mutta luennoitsija kertoi, että jos perimä on  kunnossa niin väärälläkään ruokinnalla ei koiraa voida pilata, mutta väärä ruokinta ja huono perimä sitten taas kyllä ovat huono yhdistelmä. Luennossa käsiteltiin ristisidevammmoja, ostokondroosia, joka on nivelruston kasvuhäiriö, putkiluun murtumia, spondyloosia, lihas- ja jännetulehduksia sekä nivelrikkoa ja yleissairauksia.
Sitten kuulimme laserterapiasta, joka onkin todella monimuotoinen apu lemmikkien terveyteen. Laserterapia soveltuu akuuttien vaivojen sekä kroonisten vaivojen hoitoon. Akuutteja ongelmia ovat esimerkiksi kudos- ja luustolihasperäiset traumat, iho- ja korvatulehdukset, haavat, allergiat, murtumat, sekä leikkauksen jälkeinenparaneminen. Kroonissta sairauksista mainittakoon nivelrikko sekä selkävaivat.
Seuraavaksi saimme kuulla CT-tutkimuksesta ja uudesta laitteesta minkä tämä minun käyttämäni eläinlääkäriasema oli hankkinut. Tätä kutsutaan myös tietokonetomografiaksi tai kerroskuvaukseksi. Turun laite on toinen ykisityisen eläinlääkäriaseman hankkima laite Suomessa. Laitteella pystytään ottamaan kolmiulotteisia kuvia joita laite ottaa satoja verrattuna yhteen röntgenkuvaan ja tekemään virtuaalileikkauksia. Aivan uskomaton laite.
Vieläkin saimme tietoa lisää nimittäin Hyalutidin DC koirien ja kissojen nestemäinen täydennysrehu, joka auttaa pitämään yllä nivelten liikkuvuutta. Tästä löytyy oma tuote koirille ja hevosille sekä ihmisille. Koiran herpesviruksesta saimme materiaalia ja , tämähän on vakava ja erittäin tarttuva virusinfektio, joka voi olla hengenvaarallinen syntymättömille ja vastasyntyneille pennuille. Tältä virukselta on mahdollista suojautua narttua rokottamalla tiineyden aika. Nyt on myös rokote porrelioosia vastaan  ja koirat tulisi rokottaa kaksi kertaa aina ennen punkkikauden alkua.
Kotona sitten odotti ikävä yllätys, Lotta on saanut anturaansa haavan ja nyt on haava puhdistettu ja desinfioitu ja laitettu päälle Vetramil hunajapohjaista haaavoidetta ja sitten sukka jalkaan ettei tee mieli lipsutaa haavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti