tiistai 9. joulukuuta 2014

Kuono.fi


Miksi koira pyörii kuin hyrrä ennen kakkaamista – Ikiaikainen mysteeri ratkesi!

Maailmassa tutkitaan kaikenlaista. Siis ihan kaikenlaista. Siksi emme ole lainkaan yllättyneet uusimmasta tutkimuksesta, jossa selviteltiin, miksi koira pyörii ennen kakkaamista. Monet koirathan hakevat paikkaansa ennen tarpeille asettumista ja nyt tutkijat uskovat löytäneen vastauksen.
Tieteellisessä Frontiers in Zoology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kerrotaan, että kakkivia koiria tutkittiin 70 kappaletta 37 eri rodusta kahden vuoden aikana. Tutkimuksen lähdemateriaalina käytettiin 1 893 kakkaa ja 5 582 pissaa.
Tutkimuksessa selvisi, että koira kakkii mieluiten kroppa pohjois-eteläsuunnassa. Se, miksi, jäi vielä jatkotutkimusten vartaan:
”On vielä arvoitus, miksi koirat ylipäänsä asettuvat tiettyyn asentoon: onko se tietoista toimintaa vai perustuuko toiminta vain tunteeseen, eli tarpeiden teko tietyssä suunnassa tuntuu mukavammalta. Se mikä raa’assa tutkimusaineistossa kuitenkin selvisi, että sen lisäksi, että koira tekee tarpeensa mieluiten pohjois-eteläsuunnassa, välttelee se samaan aikaan itä-länsi suunnassa kakkimista.”
Ottakaapa ensi kerralla siis kompassa mukaan kakkalenkille!
Kaikkea sitä tutkitaan ja nyt sitten tiedetään tästäkin asiasta uutta tietoa. Olen joskus saanut arvonimen koirankakkatieteen tohtori, mutta tätä asiaa minäkään en tiennyt. Toinen tutkimus käsitteli koiran pään kallistelua.

Miksi koira kallistelee päätään? – Ikiaikainen mysteeri ehkä ratkeamassa!

Kaikki koiranomistajat tietävät tuon asennon. Kun ryhdyt puhumaan, koirasi kallistaa päätään aivan kuin se keskittyisi kuuntelemaan ja ymmärtämään, mitä sinulla on asiaa. Aiemmin on arveltu, että pään nyökyttely sivulle liittyisi jotenkin paremmin kuulemiseen. On myös arveltu, että kyseessä olisi jonkinlainen sosiaalinen signaali.
Professori Stanley Coren kertoo Positively.com-sivustolla uuden havainnon ja testin koiran nyökyttelystä.
Corenin hypoteesi ennen testiä oli, että koiran pään kallistus liittyy enemmänkin näköön kuin kuuloon. Koirat omaksuvat ihmisten ruumiinkieltä ja ”skannaavat” jatkuvasti naamojamme tiedonmurusten toivossa. Ehkä kyse onkin siitä, että koira taivuttaa päätään, jotta näkisi ihmisen pään paremmin.
Coren teki kokeen muutaman sadan koiranomistajan kanssa. Pitkänokkaisten koirien omistajat raportoivat tiheämmästä pään kallistelusta, kun taas lyhytnokkaisten koirien omistajat raportoivat hieman harvemmasta kallisteluvälistä.
Tutkija päätyi siihen tulokseen, että on mahdollista, että koiran kuono häiritsee ihmisen naaman ilmeiden tunnistamista. Erityisen pahasti kuono on edessä ihmisen alakasvojen kohdalla. Corenin mukaan on täysin mahdollista, että juuri tuo seikka aiheuttaa pään kallistelua kuulemisen ja sosiaalisten vinkkien ohella.
Kuono.fi seuraa Corenin jatkotutkimuksia.

 Kun saksalainen ei puhetta ymmärrä niin pakko yrittää tulkita mamman ilmeitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti