sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Opiskelua

Tänään olin taas aivan loistavalla luennolla joka oli nimeltään: Dominanssi ja hierakia- mitä siitä oikeasti tiedetään (Katriina Tiira , FT).Paljon on koiria tutkittu ja paljon on vielä tutkimatonta aluetta, saimme kuulla tutkimustietoa susitutkimuksista, villikoiratutkimuksista ja kotikoiratutkimuksista. Koulutus alkoi viisaudella mitä itsekkin yritän aina kertoa omien kasvattieni omistajille. Kun osallistutte koulutuksiin niin älkää sokeasti kuunnelko kouluttajan ohjeita vaan pitäkää aivot mukana, älkää koskaan tehkö koiran kanssa mitään mikä teistä tuntuu pahalta, sillä luultavasti se tuntuu myös koirasta pahalta. Koirat elävät ihmisten kanssa "perhelaumassa", johon kuuluu myös johtajuus, hierarkisuus ja toiminnanjohtajuus). Perhelaumalla on omat sääntönsä, mutta väkivalta ja alistaminen eivät koskaan kuulu niihin. Koira pystyy lukemaan ihmisten käytöstä paljon paremmin kuin ihminen koiran. Lohdullista oli kuitenkin tietää, että koirilla on suuri pyrkimys elää ilman konflikteja ihmisen kanssa.
Nuka, Vega, Sisu ja Nelli
Sosiaalinen status koirilla määräytyy esim. iän, koon tai emon sosiaalisen statuksen mukaan. Kun mietin omaa koiraperhettäni niin BB on saanut oman statuksensa pitkälti emän statuksen  tuomana, samoin kuin Keelakin.
Lumi leikit
 Toscaa ei sitten ole turvaamassa kukaan sukulaisista koska hänellä ei ole sellaisia perheessä, joten Tosca joutuu olemaan seuraajana ja se tarkoittaa että muita on mielisteltävä. Alimpana hierarkiassa on kuitenkin Pilvi, joka joutuu elämään  ainakin puolet elämästään tassut taivasta kohden. Tulee kuitenkin muistaa, että johtajat eivät koskaan pakota seuraajiaan alistumaan mitenkään vaan ne seuraajat tekevät sen vapaaehtoisesti.
Mulla on niin pitkä häntä
Kuulimme myös millaisia ovat johtajat?
Nuka retkellä
Perheen rohkeimmat ovat johtajia, aremmat ja pelokkaimmat ovat allisteisia eli seuraajia. Johtajat solmivat seuraajiinsa ystävyyssuhteita. Norsuissa sitten taas hrkimmät yksilöt ovat johtajia.
Minä olen Loimu

 Agressio ei koskaan ole sosialisenaseman mittari vaan ainoastaan alisteiset eleet kertovat siitä.
Mittarimato
 Lauman johtajat tekevät aloitteita joita muut seuraavat. Esimerkkinä voidaan vaikka mainita ihminen yleensä päättää koska koira syö ja mitä se syö ja milloin koira ulkoilee jne.
Loimu
 Susilla ja koirilla on mm. se ero, että susiperheessä myös uros huolehtii pentujen hyvin voinnista sekä mm ruokkii pentujen emoa. Koirilla taas emo kantaa kaiken vastuun pennuista. Myöskään villikoiralaumoissa urokset eivät huolehdi jälkeläisistään. Koti tai villikoirilla ei myöskään esiinny yhteismetsästystä, kuten susilla mutta kuitenkin yhteispuolustus on säilynyt.
Jos metsään tahdot mennä nyt niin takuulla yllätyt..

Tärkein meinasi unohtua, sillä Keela on kakannut ja kakka oli vihreää ja punaista eli kyllä ne maton riekaleet ja muut härpäkkääeet sieltä tulevat ulos, olen niin iloinen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti