torstai 12. huhtikuuta 2018

Paratiisissä

Aurinko paistoi ja lämmitti päivä alkoi aivan loistavissa olosuhteissa. Me lähdimme Toscan kanssa lenkille vihellellen. 
Tosca
Kuljimme tien laitaa ja katseeni kiinnittyi tien reunaan pälvipaikaan missä se lötkötti se paratiisin käärme.
 Valitettavasti nämä metsiemme luikerot ovat nyt sitten heränneet paistatteemaan päivää. Uros käärmeet ovat siis nousseet esille ja vielä menee muutama viikko kun naaraat sitten seuraavat perässä. Mitä enemmän lämpöä urokset saavat osakseen sitä enemmän on tulossa pieniä käärmeitä syksyllä.
 

Kyyn myrkyn aiheuttamat oireet

Kyy puree koiraa usein kuonoon, pään alueelle tai raajoihin. Kyyn myrkky aiheuttaa puremakohdassa hyytymishäiriöitä, kudosten kasvanutta läpäisevyyttä, kudostuhoa, turvotusta ja kuoliota. Myöhemmässä vaiheessa myrkytyksestä saattaa seurata koiralle rytmihäiriöitä ja noin joka kolmannella koiralla on todettu kyyn pureman aiheuttavan sydänlihassoluihin vaurioita. Lisäksi kyyn purema johtaa koiralla usein keuhkoturvotukseen, munuaiskudoksen tuhoutumiseen tai munuaisten vajaatoimintaan.
Pureman tavallisin oire on voimakas turvotus purema-alueella. Koira muuttuu usein vaisuksi ja voimattomaksi, joskus esiintyy myös kuolaamista, oksentelua ja muita oireita. Purema-alue on kosketusarka ja iholla voi olla sinerrystä. Myös kyyn neulanpistomaiset hampaanjäljet voivat olla näkyvissä. Oireiden voimakkuuteen vaikuttavat monet tekijät, kuten koiran ikä koko, pureman sijainti ja ruiskutetun myrkyn määrä.
Kyyn myrkky vaikuttaa koiran verenkiertoelimistöön ja veren hyytymisjärjestelmään ja siksi koira tarvitseekin pureman jälkeen eläinlääkärin antamaa hoitoa. Jos koira saa paljon myrkkyä, se voi oksentaa tai ripuloida. Noin joka kymmenes koira saa myös sydämen rytmihäiriöitä. Verenvuotohäiriöt ja sisäelinvammat ovat vakavia mutta harvinaisia oireita. Pahimmillaan kyyn purema voi olla koiralle kohtalokas.

Kyyn pureman hoito

Jos huomaat kyyn purreen koiraasi, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin, vaikka lemmikin vointi vaikuttaisikin normaalilta. Pidä koira levossa ja vältä puremakohdan käsittelyä ja liikuttelua estääksesi myrkyn leviämisen sen elimistöön. Jos mahdollista, kanna koiraasi, jotta myrkyn leviäminen kehossa hidastuu. Älä aseta sille kiristyssidettä äläkä yritä imeä myrkkyä pois puremakohdasta.
Kyytablettien antamista ensiavuksi ei suositella. Kortisonin on kuitenkin havaittu peittävän ja jopa pahentavan oireita, mikä hankaloittaa kyyn pureman hoitoa. Ainoastaan silloin, jos koirallasi on hengitysvaikeuksia aiheuttava voimakas turvotus pään alueella, voi kyytabletista olla hyötyä. Keskustele aina eläinlääkärin kanssa, ennen kuin annat koirallesi kortisonia.

Eurooppalainen kyy (Vibera berus) on ainoa Suomessa elävä myrkkykäärme. Kyykäärmeet suosivat aurinkoisia elinympäristöjä, kuten hakkuuaukeita ja kallioisia maastoja. Yleensä kyykäärme pyrkii pakenemaan lähestyjää, mutta yllätettynä se puolustautuu puremalla. Kyyn myrkky on koirille vaarallisempaa kuin ihmiselle tai kissalle.
Vuosittain kyyt purevat satoja koiria Suomessa. Kyyn puremaan kannattaa aina suhtautua vakavasti, sillä se voi olla koiralle kohtalokas. Jos käärme puree koiraasi, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin.
Usein puremakohdasta löytyy kyyn hampaiden jättämät pistosreiät, jotka sijaitsevat noin 4 mm:n etäisyydellä toisistaan. Myrkyn määrä pistokohdassa vaihtelee tilanteesta riippuen. Ensimmäinen puolustuspurema voi olla jopa myrkytön eli kuiva purema. Saaliseläimeen kyy käyttää enemmän myrkkyä ja hengenvaarassa ollessaan kyy vapauttaa koko myrkkyvarastonsa viholliseen. Myös myrkyn toksisuus vaihtelee alueittain ja kyyn iän mukaan.
 Olkaa tarkkana kun liikutte erilaisiss maastoissa, ettei ikävää kohtaamista syntyisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti