perjantai 18. elokuuta 2023

Koiran kipu

 Koira tuntee kipua samallalailla kuin ihminenkin, mutta se on usein vaikea huomata, sillä koira osaa piilottaa kipunsa hyvin. Koiran käytöksessä voi tapahtua vain hyvin pieniä muutoksia mistä koiran kivun voi huomata. Kipu voi ilmetä, ontumisena, vaikea nousta ylös koira voi kirputtaa itseään ja koira voi nuolla itseään. Useat muutkin koiran normaalista käytöksestä poikkeavat toimintatavat voivat kertoa kivusta. Koiran käytös voi olla rauhatonta, se voi vinkua, läähättää, ruokahalu voi kadota tai hekentyä, koira voi olla pelokas ja leikkikäytös voi loppua. Kipua aiheuttavat mm. hammasvaivat, ientulehdukset, silmävaivat jotka voivat olla rakenteellisia kuten etropium. Nivelrikko ja spondyloosi rappeuttavat niveliä  ja luustoa varsinkin vanhenevilla koirilla. Myöskin erilaiset kasvaimet voivat olla kivuliaita. Koira voi muuttua agresiiviseksi kun kipu on kova.


Myöskin erilaiset leikkaukset aiheuttavat kipua koiralle ja kivunlievitys on kaikissa tapauksissa tarpeellista. Omistaja ei koskaan saa tottua koiran muuttuneeseen käytökseen vaan tulee herkällä silmällä seurata  koiran käytöstä ja puuttua kivun ilmenemiseen ja auttaa koiraa lääkityksellä jonka määrittelemiseen eläinlääkäri antaa omaa osaamistaan. On olemassa paljon hoitoja lääkkeiden lisäksi millä kiputiloja voidaan lievittää kuten esim. fysikaaliset hoidot, akupunktiot, osteopatia, hieronta, laserhoito, jäsenkorjaus, vesiallashoito. Myös monet lisäravinteet voivat tuoda lievitystä koiran kipujen hallintaan.

Koiralle ei saa antaa ihmisten kipulääkkeitä. Koirille on omat kipulääkkeet. Pidetäänpä siis huolta lemmikeistämme, etteivät kivut hallitse rakkaan karvakuonon elämää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti