lauantai 26. elokuuta 2017

Kasvattajapäivä koirankasvattajille

Tänään osallistuin kasvatajapäiville, jotka pidettiin Turun mMessukeskuksessa. Aiheina olivat mm. Tähystyssterilaation hyödyt ja edut: Ell. Christa Finnberg. Marjaleena /RotiDesing kertoi koirien teknisestä vaatetuksesta. Heidi Andersson  Genoscoper Oy Koiragenetiigan  kiperistä kysymyksistä ja viimeisenä ell. Jenni Wallenius kertoi koirien allergioista ja korvatulehduksista.
Asiaa oli todella paljon ja aloitan tuolta loppupäästä eli allergioista ja korvatulehduksista. Koirilla esiintyy seuraavia allergioita
- Kipuallergia - ei tavattu Suomessa
- Atopia 
- Ruoka-aineallergia ja
- Kontaktiallergia joka on hyvin harvinainen, esimerkiksi pannassa oleva nikkeli voi allergisoida. 
Lisäksi koira voi olla yliherkkä hyönteisille, paarmoille, hyttysille jne. 
Atopia = yleinen ihosairaus, tyypillisin oirein ilmenevä kutiseva ihosairaus, perinnöllinen alttius esim. kotipöly, varastopunkki, siitepöly, home. Sairauden puhkeamiseen vaikuttavat geneettinen tausta, ympäristötekijät.  Poikkeavuus ihon suojamuurissa ja ympäristön immunilogisessa vasteessa. Oireena kutina tietyssä paikassa. Atopiarotuja - terrierit, bulldogit, labratorinnoutaja, kultainennoutaja ja shar pei.
 Ruoka-aineallergiat = Elimistö tulkitsee syödyn ruuan itselleen haitalliseksi. Ruoka-allergisista koirista tehty tutkimus (2016) kertoo että eniten aleergiaa aiheuttavat:
Nauta 34 %
Maitotuotteet 17 %
Kana 15 %
Vehnä 13 %
Soija 6 %
Maissi 4 %
Kananmuna 4 %
Lammas 4 %
Sika 2 %
Kala 2 %
Riisi 2 %
Samassa tukimuksessa kerrotaan eniten ko allrgioista kärsivistä roduista jotka ovat:
Cockerspanieli
Springerspanieli
Labratorinnoutaja
Collie
Kääpiönautseri
Puudeli
Vehnäterrieri
Mäyräkoira
Dalmantialainen
Kultainennoutaja
Shar pei
 Yleensä koira on yliherkkä 1-2 allrgeenilla, mutta myös moniallergikkoja löytyy. Allergisoiva ruoka on ollut usein käytössä pitkään jopa vuosia. Väri ja lisäaineallergiat hyvin harvinaisia. Allergiatestit ovat epäluotettavia, myös terveiltä koirilata positiivisiä tuloksia, erityisen huonosti soveltuvat alle 18 kk ikäisille koirille.
 Korvissa hiivaa. Nyt on muutettu hoitolinjaa saatujen tutkimustietojen myötä, hiivatulehdus ei tarvitse antibioottia, sillä helposti muodostuu resistentti  eli hiivasta tulee vastustuskykyiseksi antibioottia vastaan. Tällä hetkellä hoidoksi suositellaan hydrokortisoniliuosta jota annostellaan runsaasti ruikulla korvaan ja sen jälkeen lääke. Kotikonsteina käytetään  että,  korvalehtiä pyyhitään laimennetulla etikalla tai  ruokaan lisätään hieman etikkaa (eläinlääkäri ei suosittele ei faktaa tehosta). Hiivan jälkeen hoitoa tulisi aina jatkaa ylläpitohoitona. Hiivaa esiintyy molossityyppisillä nuorilla koirilla esim leonberginkoiralla. Jotkut eläinlääkärit alkavat puhua jo ensimmäisen hiivatulehduksen kohdalla ruoka-aineallergiasta ja ruuan vaihdosta, mutta se on erittäin , erittäin harvinaista ja ei olekkaan syytä ryhtyä heti ruokaa vaihtamaan.
 Eritteiset korvat: On koiria joilla korvista erittyy "töhnää" ja kuienkaan korvissa ei ole tulehdusta. Tälläiset korvat eivät vaadi lääkehoitoa, vaan normaali korvien puhdistus riittää tarpeen mukaan 2-4 vkon välein. Korvanpuhdistusaineen tulee olla niin mieto että koira ei tunne kirvelyä, kipua tai huuda kun tippoja laitetaan, jos tipat ovat liian voimakkaita ne voidaan laimentaa 1:1 steriiliin veteen. Jos ensimmäiset korvatulehdukset tulevat 6-7 vuotiaina on syytä epäillä, että ne voivat liittyä kilpirauhasen vajaatoimintaan. Tällä hetkellä on erittäin hyvä ylläpitotuote  joka ennen oli reseptilääke, mutta on nyt resepitivapaa.
 Jatkan huomenna uusilla asioilla, sillä asiaa on vieläpaljon kerrottavaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti