sunnuntai 10. syyskuuta 2017

Koirien ruokailu

Koiran ruokailu on aihe mikä puhuttaa palon, nappulaa vai raakaa vai sekaruokaa vai mitä ihmettä tuolle haukulle syöttäisi kun nirsoilee ruuan kanssa. Vaihtoehtoja on lukematon määrä. Vaihtaisiko eri merkkiseen nappulaan vai mitä ihmettä nyt tekisi. Ei paljon lohduta vaikka kuinka kasvattaja yrittää vakuuttaa että ei koira kuole nälkään jos on ruokaa tarjolla.
 Moni muukin minua viisaampi on tätä asiaa pohtinut. Tässä erään eläinlääkärin mietteitä asiasta:
Koirat ovat susien tapaan opportunisteja: ne syövät lähes mitä tahansa syötäväksi kelpaavaa aina, kun sattuvat sellaista löytämään. Jotkut koirat kuitenkin voivat olla hyvinkin nirsoja ja valikoivia ruokansa suhteen.
Useat koirat ovat varsinaisia ahmatteja, mutta monet, varsinkin nuoret urokset, syövät vain juuri sen verran, että pysyvät hengissä.
Jos koira on aina ollut nirso, mutta se syö säännöllisesti edes kerran päivässä jotakin ruokaa, ei ole syytä huoleen. Jos koiran paino on normaali, se on vireä ja valpas ja sen turkki on kiiltävä, se saa riittävästi ravintoa.
– Kokemukseni mukaan koirat voivat olla nirsoja siinä missä ihmisetkin. Koirat oppivat valikoiviksi, jos niille annetaan siihen mahdollisuus, kertoo eläinlääkäri Johanna Vaurio.
Moni koiranomistaja voikin tietämättään vahingossa opettaa koiransa nirsoksi. Jos koira saa aina jotakin ekstraa kuivamuonan lisäksi tai ihmisten ruokia suoraan pöydästä, sille ei pian enää kelpaa pelkkä koiranruoka. Koira on älykäs eläin. Se oppii odottamaan, josko ruoasta kieltäytymällä se saisi jotakin vielä maukkaampaa syömistä.
Jos aiemmin hyvin syönyt koira muuttuu yhtäkkiä nirsoksi tai lakkaa syömästä, se voi olla sairas tai kärsiä kivusta. Monet sairaudet, kuten mahatauti, maksan ja munuaisten sairaudet tai hammassärky, voivat tehdä lemmikin ruokahaluttomaksi.
Myös matkalla olo tai uusi ympäristö voivat karkottaa ruokahalun tilapäisesti. Uroksilla syömiseen vaikuttaa myös hormonitasapaino. Jos juoksuaikaisia narttuja on lähellä, monet urokset lakkaavat kokonaan syömästä.
Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että ruokaa tarjotaan koiralle vain ruoka-aikoina.
– Jos kuppiin jää jotain syömättä, kuppi korjataan pois noin 15 minuutin kuluttua ja seuravan kerran ruokaa on tarjolla vasta seuraavana ruoka-aikana.
Koiran hajuaisti on todella hyvä ja se valitsee haju- ja makuaistien avulla, mitä ravintoa haluaa syödä. Koira ei välttämättä suostu syömään tiettyjä valmistusaineita sisältäviä ruokia.
– Joskus koirat ovat herkkiä joillekin ruoka-aineille ja siksi välttävät niiden syömistä. Ne ovat oppineet, ettei niitä kannata syödä, Vaurio sanoo.
Omistajan kannattaa varmistaa, että koiran nappulat ja muu ruoka on valmistettu laadukkaista raaka-aineista. Nirsolle koiralle voi myös kokeilla eri vaihtoehtoja, sillä jokin tietty ruoka voi olla koiralle enemmän mieleen kuin toinen.
Kuva: Wikimedia Commons/Adelaidasofia
 Myös erilaiset ruokia valmistavat yritykset kertovat asiasta omia näkemyksiään.
Koiran syömättömyys tuntuu olevan ongelma joka on ollut olemassa ikuisuuden – vai onko? Voisin esittää teorian siitä, että syömättömyysongelma on kävellyt käsi kädessä kuivamuonan suosion kanssa, mutta en aio kirjoittaa siitä tällä kertaa. Niin tai näin, tämä on ongelma joka tuntuu jatkuvan tasaisesti monen koiranomistajan huolena, sillä hyvin usein huolestuneiden koiranomistajien kommenteissa seikkailevat sanat nirso, koira ei syö, ei maistu ruoka jne.

Ongelmana itse ruoka?

Vaikka nykyajan kuivamuonat sisältävät kaiken minkä koira teoriassa tarvitsee, ne eivät välttämättä muutoin ole täysin sopivia tietyille koirille. Saattaa olla, että koira ei välitä ruoan mausta, koostumuksesta tai jostakin tietystä ainesosasta joka siinä on. Tällöin avuksi nirsoiluun toimii kuivamuonan vaihto, mutta entä jos mieleistä ei tahdo löytyä?

Vaihtoehtoja ruokintaan!

Vanha kikka on sekoittaa kuivamuonan joukkoon jotakin mistä koira pitää. Monella tämä ”jokin” on maksalaatikkoa, mutta jos sitä käyttää päivittäin, se ei välttämättä pidemmän päälle ole hyväksi koiralle. Sen sijaan joukkoon voi harkita laittavansa jotakin muuta joka maistuu ja tähän onkin nykyään olemassa jos jonkinlaista mitä voi kokeilla, mutta usein törmää siihen ongelmaan, että suurinta osaa koirien herkuista ei voi käyttää päivittäin pitkiä aikoja (kuten mainitsemaani maksalaatikkoa).

Raakaruoka on terveellinen vaihtoehto

Suurin osa on kuullut tai lukenut ainakin jotakin koirien ja kissojen raakaruoasta, joka tunnetaan myös termillä barf ruoka tai lajityypillinen ruokavalio. Tällöin saa monesti kuvan siitä, että koiralle pitäisi antaa pelkästään raakaa ruokaa, mutta näin ei välttämättä tarvitse tehdä lainkaan! Kuivamuonan sekaan voi hyvin laittaa raakaruokaa ja useimmiten tämä saa koiran syömään halukkaammin. Barf ruoka on erinomainen vaihtoehto juuri siksi, että se on terveellinen koiralle, eikä ns. Yliannostuksen vaaraa ole, toisin kuin monessa ihmisravinnoksi tarjottavassa ruoassa.

Mistä aloittaa?

Ehdottomasti helpoin vaihtoehto on valita raaka täysravinto, kuten Mush DUO+ jota myydään Prismoissa, ja monessa pienemmässä S- ja K- ryhmän liikkeessä. Aloittaminen on maailman helpointa, sillä DUO+ on lihapullamuodossa jolloin voit ottaa pakkasesta vaikka pullan kerrallaan sulamaan. Aloita antamalla vaikka yksi pulla päivässä ja seuraa miten se maistuu koiralle! Moni nirso koira on muuttunut varsinaiseksi ahmatiksi.
Sen vaikeampaa se ei ole. Valittavana on kolmea eri laatua: Sensitive herkkävatsaisille, Energy vilkkaille ja energiaa tarvitseville sekä Vital normaaliaktiivisille. 
Jos tämän lisäksi arvostat kotimaisuutta, voimme riemulla kertoa, että tuotteemme valmistetaan kotimaisista raaka-aineista omalla tehtaallamme Pietarsaaressa!

  Riikka Lahti
 Keskustelupalstat ovat täynnä aiheesta keskusteluja. Itsellänikin on ollut koira joka ei syönyt ja se oli Luna, kaikki konstit oli käytössä ei kuitenkaan mikään ruoka ollut Lunan mielestä syötävää. Loppujen lopuksi Luna söi raakaravintoa ja se alkoi maistua vasta kohdunpoiston jälkeen. Toiset koirat sitten syövät aina ja ihan kaikkea ruokaa mitä vain kuppiin laitetaan, mutta niinhän se on ihmstenkin kanssa kaikki ei maistu kaikille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti