sunnuntai 29. lokakuuta 2017

Koiran juoksuaika

Nartut tulevat sukukypsiksi noin 8kk -1,5 v iässä, tämä vaihtelee roduittain. Omat leoni ovat saaneet ensimmäiset juoksunsa eli tulleet kiimaan 1 v -1,5 v Toscaa lukuunottamatta joka oli 2 vuotta kun sai ensimmäisen juoksunsa. Koira voi tulla kiimaan 1-3 kertaa vuodessa. Normaali kiiman väli on pääsäntöisesti 6-8 kk, mutta poikkeuksiakin on. Juoksut kestävät koiralla  ihan koko eliniän vaikka vanhalla koiralla saattavat harventua ja laimentua.
Kiima jaetaan useisiin eri vaiheisiin ja ensimmäisennä on:
Esikiima, joka kestää keskimäärin 9 vrk, mutta voi kuitenkin vaihdella 3-17 vuorokautta.  Ensimmäiset merkit esikiimasta ovat haistelun lisääntyminen ja merkkaamisen lisääntyminen lenkeillä.Esikiiman aikana nartulta tulee emättimestä veristä vuotoa ja myös uroskoirat voivat kiinnostua nartusta, mutta narttu ei anna kuitenkaan uroksen vielä astua. Ulkosynnyttimet turpoavat.

Esikiiman jälkeen seuraa varsinainen kiima joka kestää noin 9 vrk, mutta tässäkin on runsaasti vaihtelua (3-21 vrk). Meillä on astutettu kerran vuorokausilla 6  juoksun alusta ja kerran myös vuorokausia oli 22 ja mutta useimmiten astutukset ovat asettuneet 8-12 vrk juoksun alusta. Kun varsinainen kiima alkaa juoksu vaalenee ja ulkosynnyttimien turvotus laskee. Kiimassa olevan nartun virtsassa on tuoksu millä narttu viestittää uros ehdokkaille olevansa valmis lisääntymään, urokset voivat tuntea tuoksun jopa kilometrien päästä. Narttu on syytä pitää hihnassa lenkkeiltäessä, sillä muuten  narttu voi karata sulhasia tapaamaan. Kiiman aikana narttu koira voi antaa useiden urosten astua ja silloin voikin olla että pennuilla on useampi isä. Varsinaisen kiiman jälkeen seuraa jälkikiima joka kestää n. 60 vuorokautta ja kantavilla nartuilla päättyy synnytykseen ja joskus ei kantavat nartut voivat saada valeraskauden oireita. Narttu hämmentyy usein juoksun alettua, mutta yleensä narttu osaa puhdistaa itsensä tehokkaasti. Narttu voi syödä huonosti ja vatsakin voi mennä sekaisin. Myös pientä masennusta voi esiintyä. Narttu tarvitsee paljon rakkautta ja hellyyttä ja rauhallisia lenkkejä.

 Kiimaton aika  alkaa jälkikiiman jälkeen ja kestää seuraavan esikiiman alkuun. Tänä aikana narttukoira ei anna astua itseään, eikä minkäänlaista vuotoa tulisi olla. Jos kiimattomalla nartulla esiintyy veristä tai pahanhajuista vuotoa, kyseessä saattaa olla kohtutulehdus ja koira on vietävä välittömästi eläinlääkärille.
Uroskoiran juoksuaika:
Uroskoirahan on valmis astumaan nartun aina kun narttu on kiimassa. Uroskoirat reagoivat  nartun kiimaan eritavalla, jotkut urokset alkavat rähistä toisille uroksille. Nuuskiminen lisääntyy ja lenkit voivat olla todella hitaita. Uroskoirat saattavat menettää ruokahalunsa ja muuttua levottomiksi sekä piipata. Innokkaimmat pyrkivät karkailemaan. Nylkyttäminen voi lisääntyä ja kumppaniksi kelpaavat tyynyt ja lelut ja tuolinjalat. Jos taloudessa on kiimassa oleva narttu se voi muodostua uroskoiralle hyvin stressaavaksi tilanteeksi ja sitä tulisikin mahdollisuuksien mukaan välttää. Myös leikatut urokset voivat reagoida kiimaiseen narttuun jotkut hyvin voimakkaastikkin 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti