tiistai 13. marraskuuta 2018

Operointien päivä

Tänään kaksi kasvattiani on operoitavana, onneksi ei kuitenkaan mitään vakavaa, vaan kumpikin ihan suunnitellusti. Aamusta Liam on leikkauksessa, missä häneltä poistetaan piilokivekset.

Mikäli molemmat kivekset ovat laskeutumatta, koira ei voi saada jälkeläisiä, mutta silläkin on riski sairastua kasvaimiin. Siksi siis laskeutumattomien kivesten poistoa kirurgisesti suositellaan koiran vielä ollessa nuori. Tmä onkin varmasti ihan yleisesti tiedossa ja lukee sopimuksissakin, että  mikäli pennulla todetaan kivesvika ja kasvattaja ei ole sitä jo hyvittänyt ostohinnassa kasvattaja on velvollinen palauttamaan osan kauppahinnasta uroksen omistajalle eläinlääkärin kirjoittamaa kivestodistusta vastaan, mistä käy ilmi että uroksella ei ole normaalisti kivespusseihin laskeutuneet kivekset.
Toisena pikkupotilaana onkin sitten Lumo, jolta puhdistetaan korvat huuhtelemalla, pitkittyneen korvatulehduksen johdosta. Koiran korvakäytävä on ihmisen korvakäytävää huomattavasti syvempi ja käytävä toimii hyvänä äänitunnelina. Koira kuulo on noin neljä kertaa parempi verrattuna ihmisen kuuloon. Koiran korvakäytävä on rakenteeltaan L-kirjaimen muotoinen, joka selittää sen, että korvakäytävään kerääntyy helposti kosteutta sen pituuden ja mutkaisuuden vuoksi, etenkin paljon uivilla riippukorvaisilla koirilla. Korvatulehduksen perinnöllisyyttä on tutkittu, mutta sitä ei ole voitu osoittaa, mutta alttius korvatulehduksiin korvakäytävän rakenteen johdosta on useilla roduilla todettu ja tulehdusalttiuteen siis vaikuttavat korvakäytävän rakenne, karvan määrä, korvan malli (riippukorva) ja olosuhteet (kosteus).

Eläinlääkärit usein / lähes aina ovat sitä mieltä että kyseinen sairaus johtuu ruuasta.
Koirat, joilla on yliherkkyyksiä esimerkiksi joitain ruoka-aineita kohtaan, saattavat oireilla korvillaan. Jos allergian aiheuttajaa ei poisteta, vaan hoidetaan pelkkä tulehdus lääkityksellä, koiran korvatulehdus todennäköisesti uusii.Tottakait tuokin voi olla syynä, mutta esim. minulla oli korvatulehdus kolmella koiralla yhtäaikaa yksi söi raakaruokaa, yksi hypoallergiaruokaa ja kolmas Golden Eaglea. Olisipa aika ihmeellistä jos kaikki olisivat olleet  allergisia juuri omalle ruualleen ja tuo yksi jopa hypoallergiaruualle, jota eläinlääkärin suositksesta syötin, koska koiralla oli ollut aikaisemminkin korvatulehdus. Moniulotteinen asia tämä koirien korvatulehdus, mutta vaikka vaiva on harmittava on se kuitenkin hoidettavissa oleva. Toivomme molemmille pikkupotilaille pikaista paranemista.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti