keskiviikko 8. heinäkuuta 2020

Punkin purema

Puutiaiset / punkit ovat hämähäkkieläimiä joiden tarkoituksena on imeä verta eläimistä ja ihmisistä. Ensimmäisen veriaterian puutiainen imee jo toukkana ja ollakseen sukukypsä punkki tarvitsee kolme veriateriaa ja sen jälkeen naaras onkin valmis munimaan 2000-3000 munaa. Suomen oloissa puutiaisen elämänkaari kestää noin kolme vuotta ja joka kesä se imee veriateriansa . Suomessa elää 2 koirille tauteja aiheuttavaa puutiaislajia joita kumpaakin kutsutaan punkeiksi. Suomessa elää kuitenkin noin 1500 punkkilajia. Kaikki punkit eivät käytä ravinnokseen verta. Vertaimeviä kutsutaan puutiaisiksi.
Tunnetuin puutiaisvälitteinen sairaus on Lymen tauti eli borrelioosi. Suomen puutiaisista arviolta kolmannes kantaa borreliabakteeria, lounaisrannikolla ja Ahvenanmaalla tautia kantavien osuus on kuitenkin paljon suurempi.
Tyypillisiä oireita koiralla ovat kuume, nivelturvotus, sekä jalkaa vaihtava ontuminen. Ontuminen ns. tulee ja menee, väsymys, ruokahaluttomuus, imusolmukkeiden turpoaminen. Myös munuaisvauriot ovat mahdollisia.
Puutiaiset välittävät myös muita sairauksia joita ovat anaplasmoosi, puutiaisaivokuume. Inhottava pieni eläin joka voi tuoda pahoja sairauksia tullessaan.

Mitä nopeammin punkki poistetaan iholta sitä parempi. Punkkipihdit ovat hyvä apuväline tähän, mutta niiden puuttuessa punkin voi poistaa ihan sormillakin, tiukasti kiinni punkista ja vedä suoraan punkki irti. Enää ei suositella kiertämistä kuten ennen opetettiin. Punkkiin ei myöskään kannata laittaa mitään rasvaa, koska silloin punkki oksentaa. Yritetään pysyä erossa noista pikkuolioista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti