perjantai 31. heinäkuuta 2020

Ukkonen

Aika moinen jyrähdys kävi äsken kun ukkonen paukautti oikein kunnolla. Keela joutuu aina johonkin pieneen paniikkiin tuosta ukkosesta ei niinkään tuosta äänestä vaan ilmeisesti tuntee ilmassa väreilevän sähköisyyden. Keela ei halua mennä painostavalla ilmalla (ukkosta ilmassa) ulos ollenkaan. Monet ihmisetkin pelkäävät ukkosta ei ihme jos koiratkin.
Tutkija Katariina Tiiran haastattelusta poimittua:

Moni eläin rupeaa stressaamaan jo hyvän aikaa ennen ensimmäistä ukkosen jyrähdystä.

Tiira kertoo, että koira saattaa assosioida tarpeeksi kovan sateen ukkoseen tai reagoida ukkosta enteilevään ilmanpaineeseen.

 Jos koira haluaa mennä piiloon, niin anna sen mennä piiloon. Ulos ei ainakaan pidä missään nimessä pakottaa. Tutkimusten mukaan omistajan reaktiot vaikuttavat melko vähän, mutta olemalla rauhallinen voi vaikuttaa hieman myös lemmikin rauhallisuuteen. Missään nimessä ei kannata lähteä mukaan stressaamaan tai hössöttämään.

– Tutkimusten mukaan runsaasti liikkuneilla koirilla näkyi vähemmän oireita. Hyväksi todettu keino on tarjota koiralle fyysisesti rankkaa liikuntaa vähän ennen ukkosta. Silloin rauhoittuminen voi olla helpompaa, Tiira opastaa ja lisää, että esimerkiksi uiminen voi olla hyvä keino kesähelteillä.

Minkä vuoksi eläin sitten pelkää ukkosta ja kovia pamauksia?

Osa pelosta on varmasti suojautumisviettiä, mutta Tiiran mukaan tutkimuksissa on paljastunut pelon perimmäisistä syistä myös uudempaa tietoa.

– Asiaa on tutkittu todella paljon, ja vaikuttaa siltä, että osa koirista voi kokea ukkosen myös kipuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti