sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Raakaruokinnasta kyselytunti

Tänään pääsin osallistuman netin välityksellä Malin Ekblomin järjestämään kyselytuntiin ja jälleen kerran opin uutta. Paras anti oli se, että kasvikset voidaan korvata pellavansiemen rouheella ja leon kokoiselle koiralle rouhetta riittää 1-3 rkl lusikallista. Rouheet voidaan sekoittaa ruokaan ja lisätä hieman vettä. Ei enää soseuttamista ja kasvisten kotiin raahaamista, ainakin meidän tilannetta helpotti tosi paljon  15 kg säkki rouhetta maksaa n. 20 euroa ja riittää tuolla annostuksella hamaan tulevaisuuteen. Toinen hyvä ohje oli, että koiralle pitäisi antaa D-vitamiiniä tippoina ja samalla pitäisi ottaa niitä itsekkin. Yliannostusta ei tarvitse pelätä jos D-vitamiinia käyttää ihmisten annostusta sovellettuna, ohjeena leolle voi siiskäyttää samaa annotusta kuin ihmisellekkin. Jos koira saa säännöllisesti kalaa 2-3 kertaa viikossa ei lisiä tarvita. Hyvin stressantuneella koiralla voi olla tryptofaanin puutos ja sitäkin voidaan lisätä purkista.Nisäkkäiden aivoissa tryptofaanista muodostuu serotoniinia. Serotoniini säätelee muun muassa mielialaa, unta ja syömistä.Taas siis tuli opittua paljon uutta ja oli todella mielenkiintoista osallistua kyselytunnille kysymyksiä sateli puolentoista tunnin ajan.
Moneen kertaan myös painotettiin maksan antamisen tärkeyttä 1 x vkossa eli sillä turvataan A-vitamiinin saanti, A-vitamiiniä ei saada mistään muualta niin hyvin kuin maksasta. Kananmunassa sitä on hieman mutta aivan liian vähän koiran tarpeisiin. Tämä ei tietenkään tarkoita, että nappuloilla ruokkiminen olisi jotenkin huonompi vaihtoehto, jos vain käytät laadukasta koiranruokaa, etkä mitään markettiversioita, niin koirasi saavat kaiken tarpeellisen ja kasvat  hienosti. 

2 kommenttia:

  1. Miten sitten maksan antaminen parhainta ? Raakana vai keitettynä/paistettuna ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki koirat eivät tosiaan tykkää maksasta raakana, joten maksan voi keittää tai paistaa uunissa ja kuitenkin koira saa siitä A-vitamiiniä.

      Poista