maanantai 5. maaliskuuta 2018

Mamma hoidossa

Tänään oli minun vuoroni olla hoidossa ja olipas mummo mennyt jäykkään kuntoon ja kanavat tukkoon. Onneksi minulla on erittäin hyvä lymfahoitaja joka teki töitä kaksi tuntia että sai minut taas päivitettyä. Kyllä sitä itsekkin kaipaa välillä huoltoa, että jaksaa hoidella koiria. Tällä kertaa kuvituksesta vastaa Marja-Liisa kuvillaan Tarekista ja Lumosta. Hienoja kuvia. KIITOS.
Koiran turkin hoito  on erittäin tärkeä toimenpide ympäri vuoden. Erittäin tärkeää on poistaa takut koiran turkista tai oikeastaan estää takkujen syntyminen koiran turkkiin. Takut kiristävät koiran turkkia ja aiheuttavat koiralle jopa kipua, lisäksi takkujen alla alkaa helposti muhia märkivä ihotulehdus (hots-spot). Kriittisiä kohtia leonbergin turkissa ovat kainalot, korvantaustat ja vatsan alusta ja myös hännän alapinta kannattaa tarkistaa. Tarkista myös tassujen varpaan välit sinne syntyy helposti varvastakkuja, jotaka sitten hankaavat varpaiden välin rikki aiheuttaen kipua ja tulehduksen.
Kynsien leikkaaminen on myös tärkeä toimenpide, sillä jos kynnet kasvavat liian pitkiksi niin koiran kävely on vaikeaa ja tassun asento muuttuu epänormaaliksi. Kynsien sydän myös kasvaa ylipitkäksi. Kynnet hapertuvat ja repeävät ja voi syntyä pahojakin vaurioita. Kynsivauriot ovat hyvin pitkäaikaisia hoitaa. Muistakaa myös hankikyntöset.
 Kolmantena sitten korvien tarkistus, kun puhdistat koiran korvia kiinnitä huomiota tuleeko korvista runsaasti tummaa mönjää, jos tulee on syytä epäillä, että korvassa on hiivan liikakasvua. Jos hiiva pääsee kasvamaan hallitsemattomasti niin korva tulehtuu ja tulee hyvin kipeäksi ja vaatii lääkärinhoitoa ja lääkekuurin. Sen tähden on erittäin tärkeää puhdistaa koiran korvat säännöllisesti ja seurata ettei ikäviä yllätyksiä pääse tulemaan.
Koiran anturat kannattaa myös tarkistaa, sillä usein talviaikaan ne kaipaavat rasvausta tassuvoiteella, koska ne kuivuvat liikaa ja alkavat halkeilla ja aiheuttavat näin hyvin paljon kipua koiralle.
 Kun koiralla alkaa karvan lähtö, niin on hyvä harjata irtokarva pois, sillä muuten se edistää koiran turhaa rapsuttelua ja jokaisessa rapsuttelussa on aina vaarana että iho rikkoutuu ja siitä saa alkunsa ihotulehdus. Koiran turkin harjaus kuuluu tietenkin perushoitotoimenpiteisiin.
 
Koiran  turkinpesu talviaikaan on tarpeetonta ellei tapahdu jotain erityistä mistä syystä se olisi tehtävä, koira puhdistaa turkkiaan lumessa piehtaroimalla lumessa tassut taivasta kohden. Turkin pesu kannattaa ajoittaa karvanlähdönaikaan silloin saadaan irtokarvaa helposti pois. Kotikoiralle riittää normaalisti koko turkin pesu pari kertaa vuodessa, näyttelyissä käyvät koirat ovat sitten toinen juttu.

Koiran perushuoltoon kuuluu myös liikunta ja varsinkin oikea määrä liikuntaa. Vaikka leo on pohjavillakoira niin sen tassut kyllä palelevat nopeastikkin kovassa pakkasessa ja kovien pakkasten aikaan tulee lenkit sopeuttaa siten, että paleltumia ei pääse syntymään. Hankikanto keleillä kannattaa myös olla tarkka etteivät tassun pohjat rikkoudu koska lumi on kovaa ja terävää.
 Mutta aina kun kelit sallivat antakaa leojenne nauttia talvesta, sillä leot rakastavat talvea ja lunta, vapaata liikuntaa ja metsiä ja kaikki tämä lain sallimissa puitteissa tietenkin.
 Tässä tuli taas kerrattua monta asiaa koiranpidosta, vaikka ne ovat itsestään selvyyksiä niin kertaus on opintojen äiti.
          Rakkaudella kasvattaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti