lauantai 10. maaliskuuta 2018

Suomen kennelliiton Lukukoira

Tänään olin saanut kutsun "aputassuksi"  Suomen Kenneliiton Lukukoira kurssille joka jatkuu vielä huomenna. Kursilla oli mielenkiintoista ja olen tosi iloinen että sain osallistua, vaikka en itse olekkaan omista koiristani kouluttamassa lukukoiraa. Lukukoiratoiminta on rantautunut suomeen USA:sta ja on osa eläinavusteista toimintaa.
Toiminta on vapaaehtoistoimintaa ja ohjaajan ei tarvitse olla alle pätevöitynyt, kyseessä ei ole terapiatilanne tai opetustilanne. Ohjaajat kuitenkin perehdytetään ja eläimen soveltuvuus tehtävään testataan.
Tässä on kasvamassa hyvä lukukoira.
 Koiralle lukeminen auttaa ja innostaa lukemisessa - koira ei arvostele eikä kiinnitä huomiota lukuvirheisiin, koira on hyvä kuuntelija. Toiminta on asiakkaan ehdoilla tapahtuvaa ja sen tulee olla antoisaa kaikille osapuolille. Omistajan ja koiran suhde tulee olla kunnossa.
Neco
 Myös kaverikoirat voivat vierailla kirjastoissa, mutta kaikki kaverikoirat eivät ole lukukoiria. Lukukoiraksi vaaditaan oma koulutuksensa kuten kaverikoiraksi ja ne ovatkin kaksi eri toimintoa. Lukukoiralta vaaditaan seuraavia asioita:
- tunnusmerkitty ja Kenneliiton rekisterissä
- aikuinen yli 2 v koira jolla on kokmusta erilaisista ihmisistä, paikoista hajuista ja tilanteista ja jonka taustat tunnetaan
- ihmisystävällinen koira, jolla on hyvä ja luotavainen suhde omistajaansa
- peruskoulutettu ja omistajansa hallinnassa
- perusterve, rokotettu ja madotettu
- rodulla tai monirotuisuudella ei ole merkitystä
- koira on  puhdas ja ja hyvin hoidettu
- koiraa ei saa pestä voimmakkaasti hajustetuilla tuotteilla
- pystyy keskittymään tilanteeseen vaikka tilassa olisi vieraita koiria
- kaiken kokoiset koirat ovat soveltuvia
- jos koira sairastuu tai ikääntyy niin silloin myös koiran on päästävä "eläkkeelle". Huomenna pääsen mukaan arviointitilaisuuteen ja odotan sitä mielenkiinnolla. Hauska päivä. Tässä linkki jossa esiintyy lukukoira Börje, hänen emäntäsnsä on kurssilla yhtenä asiantuntijana.
https://www.youtube.com/watch?v=R7ZnVj41SAk

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti