maanantai 5. lokakuuta 2020

Eläinten viikon ensimmäinen päivä

Eläinten viikon kunniaksi laitetaan blogiin joka päivä  jonkun kasvatin terveiset ja myös jokin koiranomistajaa hyödyntävä vinkki.

Tänään teitä tervehtivät Vega ja Sisu
Tänään kerrotaan hunajasta. Hunaja haavojen hoidossa on bakteerien tappaja. Hunajaa on käytetty hyvin kauan. Hunajaa voidaan käyttää haavoihin, palovammoihin, paiseisiin. Moni tunteekin teollisen hunajavalmisteen Vetramil voiteen, mutta myös puhdasta juoksevaa hunajaa voidaan käyttää. Hunaja voidaan levittää suoraan haavaan ja peittää puhtaalla sidetaitoksella. Hunajaa ei kannata levittää sormella vaan puristaa suoraan pullosta käsin koskematta ettei siihen mene bakteeria omista käsistä. Hunaja sisältää vitamiinejä, kivennäisaineita, C-vitamiinejä ja sinkkiä jotka edistävät haavojen paranemista. Kotimaiset lajihunajamme tehoavat useisiin bakteereihin ja hunajien aatelina pidetään manukahunajaa, mutta sitä on alkuperäisenä vaikea saada. Hunaja sterilisoi haavan ja muita desinfiointiaineita ei tarvita. Hunaja estää arpien syntymistä ja pehmentää rupia. Hunajalla sanotaan olevan vaikutusta ainaki 60 eri bakteerilajiin. Hunaja ei myöskään ole vaarallista jos koira sattuu sitä nuolemaan.


Omakohtaisena kokemuksena hunajasta voin kertoa kaksi tarinaa. Ensimmäinen liittyy Lottaan ja XL-pentueen syntymään. Oli pääsiäinen kun Lotan synnytys alkoi ja pentua syntyi yksi toisensa perään oxsitoni loppui ja myös Lotan voimat alkoivat loppua. Olin saanut ystävältä puhdistamatonta kukkaishunajaa ja purkki oli avaamattomana odottanut jotain tärkeää hetkeä. Nyt oli sellainen hetki, Lotta nautti hunajaa ja teki taas pennun ja taas hunajaa ja taas syntyi pentu. Hunaja pelasti meidän synnytyksen ja sai Lotan jaksamaan loppuun asti.


Toinen tapaus oli BB:n kohdalla. BB:ltä oli leikattu nisäkasvain ja tikkien poistossa huomattiin että haava oli vielä auki n. 2 cm ja oli hieman märkivä. Laitoin hunajaa haavaan ja peitin sen sidetaitoksella ja kahden päivän päästä haava oli täysin parantanut.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti