torstai 8. lokakuuta 2020

Eläinten viikon neljäs päivä

Nukan tervehdys


 Tänään aiheena on koiran lämpö / kuume. Jokaisen koiran omistajan tulisi tietää koiran normaali lämpö, sillä siitä on hyötyä kun koira sairastuu. Koiran normaali lämpö kanattaa mitata kotona kun koira on rauhallinen, sillä silloin saadaan todellinen lämpö. Mittaus kannattaa tehdä pari kertaa ja tallentaa lukema muistiin. Eläinlääkäriasemilla mitattu lämpö on usein kohonnut koska koira on stressaantuneessa tilassa.


Koiralla katsotaan olevan kuumetta kun mttari näyttää yli 39,5 astetta. alle 41 astetta oleva kuume ei ole koiralle vielä vaarallista, mutta yli 41 on sitten vaarallista. Kun koiralla on kuumetta, koira on väsynyt, vetäytyy syrjään ja on ruokahaluton. Kuumeen aiheuttajasta johtuen voi myös esiintyä silmä- ja sierainvuotoa, oksentelua, ripulia ja yskää.


Kuumemittari tulee olla taipuisa, nykyään on saatavilla lemmikeille tarkoitettuja mittareita. Mittarin pää sivellään esim. ruokaöljyllä tai vaseliinillä ja työnnetään varovasti koiran peräsuoleen pari senttiä. Digitaalinen mittari antaa tuloksen nopeammin kuin muut mittarit. Tämä taito on syytä harjoitella, jotta se ei tuota koiralle stressiä läinlääkärilläkään.


Meillä parhaiten lämmönmittaukseen ovat oppineet nartut joilla on ollut pentuja, koska tiineen nartun viimeinen viikko on yhtä lämmönmittaamista  aamulla, päivällä ja illalla. Viimeisinä päivinä melkein tunnin välein. Lämmön lasku alle 37 astetta kertoo, että synnytys alkaa vuorokauden sisällä. Lämmönlasku ei ole pitkäaikainen ja sen takia sen kiinni saaminen on haasteellista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti