perjantai 2. syyskuuta 2022

Sienimyrkytys

 Syksy tuo tullessaan sinet niin myrkylliset kuin myrkyttömätkin. Koirasi voi olla vaikea erotella myrkyllisiä sieniä myrkyttömistä ja voi popsia myös kärpässienet suihinsa.  Kaikista myrkyllisimpiä sieniä koirille ovat valkokärpässieni ja kavalakärpässieni.

Kavalakärpässieni

Valkoinen kärpässieni
Nämä sinet sisältävät myrkkyä nimeltä amanitiini ja nämä sinet voivat aiheuttaa akuutin usein kuolemaan johtavan maksavaurion. Muskariinia sisältävät sinet kuten malikkaat ja risakkaat aiheuttavat  oksentelua kuolaamista, ripulointia, syketason laskua ja pupillien pienenimisen. Näiden lisäksi punainen kärpässieni ja ruskokärpässieni aiheuttavat neurologisia oireita, koira voi hoiperrella ja olla unelias.

Malikkaita

Ruskokärpässieni


Ja sitten kaikkien tuntema punainen kärpässieni

Jos epäilet että koirasi on syönyt myrkyllisiä sieniä ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin, sillä koirasi voi vaatia tehohoitoa. Ennuste on kuitenkin usein hyvä kun eläinlääkäriin ollaan ajoissa yhteydessä.


Meillä koirat eivät onneksi ole kiinnostuneita sienistä (tai niin minä ainakin luulen). Luulinhan minä ettei vanulappukaan koiria kiinnosta kun se putosi lattialle, mutta sekunnissa Rosé oli sen syönyt onneksi oli käyttämätön. Näiden karvakuonojen ajatukset voivat olla usein arvoituksellisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti