lauantai 18. marraskuuta 2023

Koiran ja ihmisen suhde

 

Olipas paljon asiaa nyt on suuri vaikeus kertoa mitä kaikkea luennolla kuulun. Joitain asioita tähän voin kirjata vaikka ne ovatkin luennosta irroitettuja asioita.

Miksi ihminen haluaa omistaa koira / lemmikin. Vastaus siihen voi olla että koira tarjoaa "ehdottoman rakkauden suhdetta" Koira manipuloi ihmistä hoivaamaan. Koira on kesyyntynyt 40 000 - 15000 vuotta sitten ja tänäkin päivänä viidakossa asustaa kansoja jotka ottavat villieläinten pentuja ja jopa imettävät niitä. 


Miksi koira?

Kun koira katsoo ihmistä tai ihminen silittää koiraa se vapauttaa oksitosiinia kummaltakin ja tekee hyvän olon. Ihmisen verenpaine laskee, ihminen kokee itsensä onnelliseksi, itsetunto nousee, masennuksen tunteet vähenevät. Mutta koiran omistaminen voi tuoda myös negatiivisiä vaikutuksia. Esim. Koiran käytösongelmat voivat aiheuttaa mielenterveysongelmia, koiran agressiivisuus epäonnistumisen tunteita, terveyden huonontumista.


Mikä sitten on koiran rooli?

1. Vanhempi  - lapsi.

2. Ystävä - tasaarvoinen kumppani

3. Terapeutti - sosiaalinen tuki

4. Työkoira (voi olla myös perheenjäsen)

5. Kilpailuväline (voi olla myös perheenjäsen)

6. Tavara / lelu statuksen rooli

Omistajan persoonallisuus vaikuttaa koiraan. Myös kulttuurit vaikuttavat koiran kohteluun.


Mielenkiintoinen sekin tutkimustulos, että mitä huonommin koira käyttäytyy sitä vähemmän  koiraa viedään koulutuksiin. Ihminen toivoisi että hänen koiransa olisi rauhallinen, mukautuva, uskollinen eikä agressiivinen. Luennolla oli todella paljon asiaa nuo olivat muutamia lauseita luennolta. Suosittelen kyseistä luentoa kaikille koirista kiinnostuneille.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti