maanantai 6. marraskuuta 2017

Täitä

Nyt on taas se aika vuodesta kun koulusta tulee lapsiperheille lappuja, että tutkikaa lastenne päät koulussa on havaittu täitä. Pitäisiköhän kasvattajankin lähettää koiran omistajille lappu  täivaarasta. Varmimmin täitartunnan saa koirien joukkotapaamisissa esim. näyttelyissä tai koirapuistoissa. Toki täitartunnan voi muualtakin saada. Meillä on ollut yhden kerran täi- tartunta jonka kävin hakemassa jostain näyttelystä. Lyhyesti sanottuna se oli kamalaa. Minulla oli kahdeksan koiraa jotka kaikki rapsuttivat itseään. Toista kertaa en kyseistä tartuntaa tosiaankaan halua. Täi tartuntaan on hyvä lääke Stronghold (Stronghold on loislääke, jonka vaikuttava aine on selamektiini.) , tämä on kuitenkin reseptilääke.
Täitartunta ei suinkaan ole mailmanloppu, mutta vaivaa siitä on ja jopa hieman inhottaviakin nuo ötökät ovat, vaikka eivät tartu ihmiseen.  Myös kotikonstein pystyy tarkistamaan täitartunnan. Levitä vaalea lakana lattialle, koira siihen päälle seisomaan ja sitten kampaat tihellä kammalla (esim. täikampa) koiran turkkia ja jos koiralla on loisia ne tipahtavat lakanalle, josta ne on helppo nähdä, täin näkee liikkuvan paljaalla silmälläkin. Tämä ei tarkoita, että kaikki ryhtyvät nyt täitä etsimään koirastaan.
Evidensia: Koiran hoidon opas:
Koiran täi (Linognathus setosus) on yleinen koiran ulkoloinen Suomessa. Koiran täi aiheuttaa koirassa kutinaa, hilseilyä ja raapimisesta ihovaurioita. Koska täit tarttuvat koirasta toiseen, täitartunnasta kannattaa kertoa koiran ulkoilukavereille, jotta kaikki tartunnan saaneet tulisi hoidettua yhtä aikaa. Ihmiseen koiran täi ei tartu. Täi elää vain hetken koiran elimistön ulkopuolella.
Koiran täi käyttää ravinnokseen koiran verta, kun taas täitä muistuttava väive (Trichodectes canis) hyödyntää ravinnokseen ainoastaan ihon eritteitä. Koiran väive on harvinainen Suomessa.
Täit ja niiden munat eli saivareet ovat pienikokoisia, mutta nähtävissä paljaalla silmällä. Munat ovat tiukasti karvoissa kiinni. Todennäköisimmin täitartunnan saa varmistettua tarkistamalla koiran pään, korvien ympäristön ja eturinnan.
Täiden hoitoon saa eläinlääkäriltä tehokkaan lääkkeen. Täi ei selviä hengissä koiran elimistön ulkopuolella joten ympäristön erityistä käsittelyä ei tarvita. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti