maanantai 11. helmikuuta 2019

Valeraskaus

Valeraskaus koiralla huomataan, kun koiran hoivakäyttäytyminen korostuu, koira kantelee pehmolelujaan ympäri asuntoa ja saattaa suojella ”pentujaan” tarmokkaastikin. Fyysisinä oireina huomataan nartun nisien turpoamista, maidon erittymistä, ruokahaluttomuutta ja painon nousua nesteen kerääntymisen myötä elimistöön.
Osalle koiran omistajista koiran valeraskaus on huvittavaa seurattavaa, mutta toisinaan perheenjäsenten hermoja koetellaan oireiden ollessa voimakkaita. Valeraskauden aikana narttu on yleensä hyvin rauhaton ja kulkee asunnossa ympäriinsä levottomana ja kitisee ja vaatii huomiota. Meillä tästä olotilasta nauttii tällä hetkellä Keela jolla on kaksi "pentua" toinen on vihreä sammakko  ja toinen on kamala-possu. Keela kuljettaa lapsiaan alati mukana vinkuu ja läähättää.Tämä jatkuu yölläkin. Ruoka ei tänään maistunut lainkaan ja ulos on kaivettu iso monttu varmaan vauvapesä. Oireet sattavat olla hyvinkin rasittavia.
Tuohon olotilaan ei auta kuin aika ja kärsivällisyys ja koiran toiminta tulisi ohjata johonkin muuhun kuin pentujen hoivaamiseen kuten ulkoiluun, pureskeluun siis puruluiden tai vastaavien, virikelaatikoihin jne. Sitä nopeammin tila menee ohi, mutta jonkin aikaa siinä kyllä vierähtää. Joskus on myös lääkehoito tarpeellista kun tila jää päälle eikä vouhotus lakkaa ollenkaan. Meidän Turri oli tämmöinen tapaus, hän hoiti kaukosäätimet, puhelimet, pehmolelut, kengät siis ihan kaikki mitä irti sai ja sitten hän yritti rakentaa pesän meidän peti vaatteista repimällä ne riekaleiksi, matot muuttuivat myös matonkuteiksi. Keela on Turriin verrattuna ihan helppotapaus vaikka yöunet häiriintyvät muutaman kerran yössä. Joskus tuntuu että normaali pentujen odotusaika on helpompi kuin tuo valeraskaus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti