maanantai 9. maaliskuuta 2020

Pohdintoja

Jälleen kerran olen pohtinut koira-asioita ja tällä kertaa koiran agressiivisuutta. Meillä jokaisella taitaa olla oma käsitys siitä mitä tuolla agressiivisuudella  tarkoitetaan ja mistä se johtuu. Olisi varmasti hyvä tunnistaa muutama asia mitkä saattavat olla syynä agressiviseen käytökseen. 
Pelko on yksi asia miksi koira saattaa käyttäytyä agressiivisesti, mutta pelko on siitä hyvä  asia, että se on helposti tunnistettavissa ja näin siihen voidaan reagoida ennenkuin mitään ehtii tapahtua, sillä koira näyttää pelkonsa.  Koira tekee uhkauseleitä, murisee, irvistelee, haukkuu ja vasta siinä vaiheessa kun uhka tulee liian lähelle tapahtuu hyökkäys ja kun reagoimme itse ennen tätä mitään ei tapahdu.
Opittu pelko on myös pelkoa ihan mitä tahansa kohtaan - sattuu jotain ikävää ja siihen liittyy kipua ja se jää koiran muistiin ja koira liittää samanlaiset tilanteet aina kivun syntyyn ja näin syntyy opittu pelko.
Pentuajan vähäinen sosiaalistaminen voi myös aiheuttaa agressiivistä käytöstä uusia asioita kohtaan, sillä koiralta puuttuu taito hallita niitä. Tähän  liittyy myös se, että nuorilta / aikuisilta koirilta puuttuuvat tarpeelliset koirakontaktit ja se voi tehdä koirasta epävarman ja aran ja koiran käytös voi olla agressiivistä.
Haastavin havaita on varmasti kivusta johtuva agressiivinen käytös. Tässä on tyypillistä se, että mitään ennakoivia eleitä ei ole koiran käytös on ennalta arvaamatonta ja agressiivistä. Jos koiran käytös muuttuu yht´äkkisesti radikaalisti on syytä epäillä kipua ja ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.
Tarinan opetus lienee se vanha totuus, että koira on sekaravintoa syövä peto ja saaliseläin. Vaikka koira elää ihmisen kanssa, ihmisen parhaana ystävänä niin koira on aina eläin ja käyttäytyy eläimen tavoin.
Meillä jokaisella koiranomistajalla on suuri vastuu pitää huolta omista koiristamme ja antaa koirillemme rajoja ja rakkautta. Tämä onnistuu sitä paremmin, mitä enemmän pystymme tulkitsemaan koiramme viestintää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti