perjantai 3. huhtikuuta 2020

Tuoteseloste

Tällä hetkellä markkinoilla on toista sataa koiranruoka merkkiä ja ne jaetaankin neljään ryhmään.
Koiranruoat voidaan siis luokitella periaatteessa neljään laatuluokkaan:
1. Holistiset ruoat (luonnonmukaisista tai luomuainesosista tehdyt)
2. Super Premium – luokituksella olevat
3. Premium – luokituksella olevat
4. “Markettiruoat”


Pussissa lukee esim. Superpremium complete dog food, josta selviää “laatuluokka”. Luokitukseen vaikuttaa mm. käytettyjen raaka-aineiden laatu, mutta se ei pelkästään takaa laadukasta, hyvin sulavaa ruokaa. Periaatteena voidaan kuitenkin pitää, että markettiruoat tai premium- luokan ruoat tarvitsevat lisäksi lihaa, kanaa tms
Koiranruoka pussissa tulee olla suomenkielinen tuoteseloste tai sitten se on annettava erillisellä paperilla. Mitä sitten kannattaa tuoteselosteesta lukea. Tuoteseloste kootaan siten että ensimmäisenä mainitaan aina se raaka-aine mitä tuotteessa on eniten. esim  erilaiset lihat, viljat jne. Se tulee kuitenkin huomioida, että jos vaikka tuoteselosteessa sanotaan että  30 % kanaa ja sen jälkeen luetellaan ohraa 20%, riisiä 10 %, maissia 10% ja kaura 5 % ja niimpä viljojen yhteenlaskettu osuus onkin 45 % eli paljon suurempi kuin kanan osuus.
Kanan määrää arvioitaessa on hyvä muistaa, että jos tuoteselosteessa mainitaan  että käytetty tuoretta kanaa niin tulee muistaa, että tuoreessa kanassa on 75 % vettä ja varsinainen lihan osuus siis hyvin vähäinen. Osassa koiranruokaa on myös käytetty erilaisia lääkeyrteiksi laskettavaia yrttejä.
Esim Yucca-uute. Sitähän käytetään kuivaruoissa, jottei koiran uloste haisisi niin pahalle. Se kuitenkin tiedetään olevan voimakkaasti allergisoiva, ja todettu olevan koirille lievästi myrkyllinen.
Monet peruskuivamuonat sisältävät nykyään rohtoyrttejä (esim. psyllium, rohtosalkoruusu, takiainen, maarianohdake, kamomilla, piparminttu, kehäkukka, katajanmarja jne). Rohtoyrteille on oikein toteutussa kasvilääkinnässä vaikutuksistaan/vahvuudestaan riippuen annettu maksimikäyttöaika koska monet lääkeyrtit myös kuormittavat ja rasittavat elimistöä eikä niitä pitäisi koskaan käyttää jatkuvassa päivittäisessä käytössä.
Osa näistä yrteistä on myös voimakkaasti allergisoivia. Allergikoille pienikin määrä tälläistä yrttiä voi pahimmillaan tehdä jopa hengenvaarallisen anafylaktisen shokin. Jotkin rohtoyrtit myös haittaavat lääkeaineiden imeytymistä ja saattavat vaikuttaa myös lääkeaineen poistumiseen elimistöstä. Esimerkiksi auringonhattua eli punahattua ei saisi käyttää samanaikaisesti kortisonin kanssa. Hypericum eli mäkikuisma taas ei sovi diabeetikoille
Ruuassa pitäisi olla myös Omega3 ja Omega 6 rasvahappoja oikeassa suhteessa ja parhaiten koira pystyykin hyödyntämään lohi- ja kalaöljyjä.
Ruuassa on myös paljon kaikkea muuta mutta noilla edellä kerrotuilla asioilla jo pääsee hyvään alkuun ruokaa valitessaan. Ei ole kuitenkaan mikään helppo tuo oikean ruuan valinta ja joskus voi joutua kokeilemaan useitakin ruokia ennen kuin se sopiva löytyy. Jättirotuisten pentujen ruualla on sitten vielä ihan omat vaatimuksensa. Itselläni on ollut tosi hyvä tuuri ruuan valinnassa, sillä meillä syötiin monta vuotta pelkästään raakaa, mutta  nyt ollaan jo vuoden verran syöty sekaruokaa eli toisella aterialla raakaa ja toisella nappulaa ja se tuntuu sopivan koirilleni oikein hyvin. Meillä nappulassa on käytössä Golden Eagle tuotteet, ja Rosé syö vielä penturuokaa Super Premium Lamb&Rice
 ja aikuiset syövät Holistic Duck Formula 22/13 Ankka & kaurapuuro.
Pikkuhiljaa Rosé siirtyy kohta aikuisten ruokaan. Liha-aterialla  syödään sitten eri eläinten lihoja ja sisäelimiä ja myöskin kalaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti