tiistai 7. huhtikuuta 2020

Koiran virikkeistäminen

Tällä hetkellä ihmiset ovat paljon enemmän kotona, koska meidät on "pakotettu" viettämään aikaa  kotipiirissä. Tässä muutamia asioita mitä kannattaa lemmikin kanssa touhuta. Koiraa kannattaa virikkeistää ja samalla itseäänkin, se lisää koiran ja omistajan hyvinvointia niin henkistä kuin fyysistäkin. Koiran lajityypilliset tarpeethan ovat seurallisuus- kaivaminen- haistelu - jäljestäminen ja pureskelu.
Seurallisuus:
Koirat leikkivät mielellään pentuajankin jälkeen yhdessä, mutta aina on varmistettava, että kumpikin leikkikaveri on samaa mieltä leikkitavoista ja leikin kestosta. Lemmikkien leikkiä tulee aina valvoa, ettei se  käy liian rajuksi ja ettei ketään kiusta. Kaikki koirat eivät halua leikkiä lajitoverinsa kanssa vaan omistaja on se paras leikkikaveri ja sekin on ihan ok.
Kaivaminen:
Kaivaminen on aina koirista hauskaa ja joskus se suuntautuu myös sellaisiin kohteisiin missä kaivuu ei ole suositeltavaa kuten esim. kukkapenkit. Koiralle tulee järjestää sellainen alue missä kaivaminen on luvallista ja myös sisälle voi tehdä "köyhänmiehenversion" kaivuu alueesta. Ota tyhjä pahvilaatikko täytä se sanomalehtisilpulla tai vaikka ulkoa keräämilläsi risuilla ja kivillä kaikki käy ja sitten namit laatikkoon muun tavaran joukkoon ja kaivuu voi alkaa.
Haistelu / jäljestäminen:
Muista aina lenkkeillessä, että annat koiran haistella niin paljon kuin koira haluaa vaikka lenkki sitten etenisikin hitaammin. Kaikki koirauutiset  tulevat hajujen kautta . Pupujen jäljestämisen sijasta voit tehdä koirallesi tonnikala / verijälkeä.
Pureskelu:
Ruokaa kannattaa tarjota monessa eri muodossa jotta pureskelun tarve tulee tyydytettyä, ruokaa kannattaa myös piilottaa jotta koira saa etsiä ruokansa. Pureskeltavien asioiden tulee kuitenkin olla turvallisia ei sellaisia luita mihin koira voi tukehtua tai mitkä voivat rikkoa koiran suolistoa.
Metsä: 
Metsä on oiva paikka viriskeistää koiraa, ei aina vain samaa lenkkiä, välillä voi kiipeillä kiville ja hyppiä runkojen yli sekä etsiä nameja puista ja kivien päältä. Piiloleikit ovat myös kivoja sekä välillä voi kävellä suolla ja sammalikossa jne.
Hyödyt:
Koiran stressitasot laskevat ja koiralla ja omistajalla on kivaa yhdessä. Koira kokee onnistumisen riemua, koiran ja omistajan suhde vahvistuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti