lauantai 30. lokakuuta 2021

Hei me liikutaan

 

Koiran liikunta

Viime aikoina olen eri tahojen kanssa keskustellut paljon koirien liikunnasta ja sen puutteesta ja liikunnan merkityksestä koiran hyvin voinnille. Mitä haittaa siis on jos koiraa ei liikuteta säännöllisesti. Epäsäännöllinen tai liian vähäinen liikunta on selkeästi riski koiran terveydelle. Liikunnan puute voi aiheuttaa seuraavia asioita:

-         liikalihavuus

-         tuhoisia käytösmalleja

-         haukkumista

-         kaivamista

-         pureskelua

-         aggressiivisuutta

-         huonoja sos.taitoja

-         virikkeiden puutetta

-         laiskuutta, apaattisuutta

-         lihasmassa vähenee

-         terveys heikkenee, kunto rapistuu

-         ahdistusta

-         stressiä

-         pakko-oireita esim. hännän jahtaaminen

-         ruoka sulaa huonosti – oksentelu – ripuli

-         sairausriskit kohoavat esim. diabetes, korkea verenpaine, sydän sairaudet ja nivelongelmat.

Tällä hetkellä ihmiset ja varsinkin lapset kärsivät liikkumattomuudesta ja se on myös levinnyt lemmikkeihin. Jos koira viedään ulos vain toimittamaan omat tarpeensa, se ei ole liikuntaa, kuten ei ihmisenkään wc-käyntejä kannata kuntokortteihin merkitä. Koira tarvitsee päivässä kolme kunnollista liikuntatapahtumaa kestoltaan noin 30-40 minuuttia. Tämän lisäksi sisätiloissa on hyvä vielä aktivoida koiraa leikein. Pennut ja vanhat koirat,  tietenkin sitten hieman vähemmän, seuraten koiran jaksamista. Lenkkejä on hyvä vaihdella ja niiden aikana olisi hyvä tehdä joitakin pieniä tehtäviä. Koira nauttii uusista reiteistä ja hajuista. Erilaiset koiraharrastukset tuovat myös liikuntaan vaihtelua. Liikunnassa kaiken A ja O on säännöllisyys. Lenkkeily maastoina ihan parasta ovat pehmeät alusta, kuten metsä, pelto, hiekkatiet, ruohikko ja pururadat. Lenkkeily varusteet tulee valita sen mukaan mikä on koiralle miellyttävää ja turvallista ja aina tulee ottaa huomioon myös sään vaihtelut, koiraa pitää suojata, kuumuudelta, kylmyydeltä, märkyydeltä ja kaikelta pelottavalta (uuden vuoden aattona ei lenkkeillä rakettien ampumisen aikaan).

Jos koira lenkkeilee vapaana,  tulee muistaa, että koiran on aina kutsuttaessa tultava omistajan luokse ja annettava kytkeä itsensä hihnaan. Lenkkeilyä ei pidä suorittaa juuri ennen ruokailua tai heti ruokailun jälkeen. Huolehdi myös koiran nestetasapainosta se on yhtä tärkeää kuin ihmistenkin kohdalla. Muista säännöllinen tassutarkastus ja tassuhuolto.

Liikunnan tulee aina olla hauskaa monipuolista, hajut ovat osa hauskuutta maustettuna pienellä määrällä seikkailua.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti