keskiviikko 14. joulukuuta 2022

Joulu lähestyy

 Muistuteenpa mieliin muutama asia joulun vietosta, jotta joulu olisi kaikille mukava juhla. Tarkoituksena ei missään tapauksessa ole se, että lemmikinomistajan joulu olisi ankea ja korotuton, mutta muutama asia kannattaa harkita miten sen toteuttaa.

Kynttilät - niin kauniita kuin aidot kynttilät ovatkin niin niiden polttaminen tulee tehdä aina valvotusti. Elävä liekki kiinnostaa lemmikkiä ja siitä seurauksena voi olla palovammoja ja tulipalo. LED kynttilät ovat turvallinen valinta lemmikin omistajalle.

Oma kokemus -  aidoista kynttilöistä on mieleen jääänyt kokemus, jossa olin laittanut metalliselle vadille paljon tuikkuja ja kun olin poistunut huoneesta, koko tuikku määrä oli roihahtanut yhdeksi isoksi tuli soihduksi ja verhot olivat syttyneet palamaan. Tämä kaikki tapahtui parin minuutin aikana. Onneksi palo saatiin sammutettua ilman palokuntaa, mutta verhot olivat entiset ja savunhaju täytti asunnon.

Joulukuusi - Joulukuusen koristeet voivat myös kiinnostaa lemmikkejä, erityisesti värikkäät heiluvat lasipallot. Lasipallot voivat rikkoutua jos ne putoavat lattialle tai lemmikki puraisee ne rikki, silloin on vaarana saada haavoja tassuihin ja suuhun. Sähkökynttilät voivat aiheuttaa sähköiskuja jos niiden johdot tai kynttilät rikkoutuvat. Myös muut joulukoristeet voivat syötynä olla tuhoisia lemmikille. Joulukuusen vesi on myös myrkyllistä eläimille, joten kuusenjalka kannattaa asettaa siten ettei se ole lemmikin juomakuppi. Myös vahva kuusenjalka on hyvä valinta jotta se kuusi pysyy pystyssä. Tänä päivänä on saatavana myös turvalisia kuusenkosteita.


Patterit - monissa valosarjoissa, ukona ja sisällä käytetään myös pattereita ja jostain syystä nekin saattavat kiinnostaa koiraa, patterit ovat nauttituina myös vaarallisa. Patterit sisältävät syövyttävää ainetta.

Oma kokemus- Rose´n ollessa vajaan vuoden ikäinen hän oli riisunut ulkokuusesta valot ja syönyt / rikkonut patterikotelot ja pätkiä jouluvaloista. Tällä kertaa selvittiin ilman vakavia seurauksia.


Sukalaa - ksylitoli - kinkku - Sukalaa ja ksylitolihan ovat koiralle vaarallisia ja siitä ei voi tarpeeksi varoitella. Koirilla on myös hyvä hajuaisti ja ne löytävät ne piilotetut joulusuklaat jos ne on jätetty sellaiseen paikkaan mistä koira ne yltää ottamaan. Kinkun rasva on liian suolaista ja rasvaista koiralle ja taatusti on joulupilalla jos koira niitä pääsee syömään. Koirille on omat herkut ja ihmisille omat herkut.

Oma kokemus- Tarkoituksena oli viettää joulua kahden ihmisen ja kahdeksan koiran kanssa. Olimme aloittamassa jouluruokailua ja minä ajattelin että annan koirille paketit niin ne antavat meidän nauttia jouluruuasta rauhassa. Kun kahdeksan koiraa vyöryi keittiöön hakemaan pakettia niin siinä rytäkässä myös meidän pikkuinen kinkkumme lensi suoraan Biancan suuhun joka poistui onnellisena ja koko lauma perässä ja kinkku oli syöty ennen kuin kissaa ehdimme sanoa. Toinenkin joulu on jäänyt mieleeni, koirat olivat ulkona ja ihmettelin miksi siellä viihdytään niin hyvin, kun menin katsomaan niin joukossa oli tyhmyys tiivistynyt ja koirat olivat kaataneet kompostorin ja nauttineet vaikka mitä herkkua vatsat pullolleen. Näistäkin on selvitty, mutta uudelleen en noita elämyksiä haluaisi kokea.


Kukat - Joulukukista osa on myös myrkyllisiä ja niiden asettelu kotona kannattaa miettiä tarkkaan ainakin jos perheessä on kissoja, joiden mielestä kukka kuin kukka on tarkoitettu syötäväksi.

Viimeinen vinkki - lopuksi haluan muistuttaa, että kun siellä keittiössä puuhataan ennen joulua paljon, paistetaan ja valmistellaan jouluruokia niin lemmikin paikka ei ole siellä. Kuumat pinnat ja ruuat ja kielletyt syömiset ovat vaarallisia asioita. Annetaan lemmikillekin turvallinen joulu.


1 kommentti:

  1. Hieno kirjoitus. Rose´sta sekä Keelasta hienoja kuvia, voit pian alkaa koirien muotokuvaajaksi <3

    VastaaPoista