perjantai 13. tammikuuta 2023

Hyvä tietää lemmikkitaudeista

 Jos huomaat koirasi rapsuttelevan itseään enemmän kuin normaalisti, voi syynä olla ulkoloiset. Ihmiseen koirasta voi siirtyä kapi- eli syyhypunkki sekä hilse ja korvapunkki. Punkit aiheutavat  ihmisellekkin kovaa kutinaa, mutta oireet häviävät jonkin ajan kulutttua, koska punkit eivät lisäänny ihmisessä. Myöskin puutiaiset jotka ilmestyvät luontoon heti kun lämpötila on +5 astetta voivat myös vaihtaa lemmikistä ihmiseen.

Myöskin koiran pusu voi olla ihmiselle vaarallinen. Koiran suussa voi olla capnocytophaga canimorsus-bakteeria. Koiralle ihan harmiton bakteeri mutta ihmiselle se voi aiheuttaa haavatulehduksen, aivokalvontulehduksen tai verenmyrkytyksen. Bakteeri siirtyy syljen välityksellä, tervelle ihmiselle ja iholle bakteerista ei ole vaaraa. Rikkoutuneelle iholle tai limakalvolle osuessaan seuraukset voivat olla kohtalokkaat. Riskiryhmään kuuluvat myös elinsiirtopotilaat, diabeetikot ja henkilöt joilta on poistettu perna.


Muistathan suojata itsesi myös jäykkäkouristusrokotteella.  ( Aikuiset tarvitsevat tehosteen 25-, 45- ja 65-vuotiaana. Tätä vanhemmille tehoste annetaan 10 vuoden välein. Lisäksi suoja on syytä tarkistaa, jos saa likaisen haavan.)






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti