torstai 26. tammikuuta 2023

Koiran stressi

 Koirall esiintyy myös stressiä ja se voi olla pitkä- tai lyhytaikaista. Tyyppi esimerkki lyhytaikaisesta stressistä on, kun otat ulkoiluvälineet naulasta, koira alkaa hyöriä ja pyöriä ja jopa pomppia ja vaukahdella. Sen aiheuttaa jännitys siitä pääsekö mukaan vai ei , ja tämä stressi helpottaa kun matkaan on päästy. Tämä ei ole koiralle vaarallista vaikkakin saattaa ahdistaa ihmistä.


Pitkäkestoinen stressi onkin sitten toinen juttu ja sen aiheuttajia onkin sitten useita. Omistajan johdonmukainen käytös, hylkäämispelko, koiratappelut, säikähdykset (ilotulitteet), liian vähän aktivointia, sairaudet, rauhaton kotiympäristö. Stressi voi näkyä koirassa allergiana, suolisto-oireina, ripulina, oksenteluna, rauhattomuutena, säkähtelynä, pelkona sijaistoimintona, rauhoittavina signaaleina, läähätyksenä vikinänä kuolaamisena, nylpyttämisenä ja passiivisuutena. Usein voimme todeta, että koira on vähän alamaissa ja sekin voi olla stressin oire.


Meillä esim. Keela stressaantuu vieraista koirista jotka tulevat kotiimme, joten olemmekin rajoittaneet vieraiden koirien vierailut minimiin. Keela on selvästi koira jonka stressi oireet ovat puhjenneet vanhemmalla iällä ja kaikki muutokset aiheuttavat stressiä. Lenkkipolun vaihtaminen, lenkin kulkeminen eri suunnasta. Keela haluaa myös aina kulkea Rose´n perässä jos Rose´jää Keelan taakse Keela ei pysty liikkumaan vaan jää odottamaan. Keela stressaantuu myös jos suljetaan portin taakse tai ulkotarhaan tai jos viedään uuteen paikkaa. Joten olemmekin sitten lopettaneet matkustamasta Keelan kanssa koska stressi aiheuttaa sen ettei voi pissata, ei kakata eikä syödä vieraassa paikassa (vaikka olisi ennenkin käyty). Keelaa ei myöskään jätetä ulkotarhaan eikä suljeta portin taakse vaan Keela pääsee aina minun viereeni nukkumaan kun vain haluaa. Stressikäytös puhkesi kun Keelan äiti Taiga kuoli. Aluksi Keelan stressi ilmeni voimakkaana passiivisuutena ja surullisuutena.


Omaa koiraansa tarkkailemalla on mahdollista löytää ne syyt mitkä aiheuttavat koiralle stressin tunnetta ja mahdollisuuksien mukaan sitten voi niitä poistaa ja helpottaa koiran elämää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti