keskiviikko 10. tammikuuta 2024

Ulkoiluystäväksi koiran kanssa

 Kuuntelin tänään radiosta että Kuopiossa on aloitte projekti "Ulkoiluystväksi koiran kanssa" ja siinä kerrottiin kuinka tämä on osana vapaaehtoistyötä, jossa on tarkoituksena omassa lähiympäristössään hakea naapuri tai  joku muu lähellä asuva "vanhus" mukaan koiranlenkille. 


Ulkoiluystävänä toimiminen koiran kanssa on vapaaehtoistoimintaa, jota voi tehdä lähellä kotia osana arkielämää. Koiranomistaja hakee kävelylenkille mukaan naapurustossa asuvan ulkoilutukea tai -seuraa kaipaavan iäkkään. Moni iäkäs ei pääse tai rohkene lähteä yksin ulos esimerkiksi kaatumisen pelon tai liikuntakyvyn ongelmien vuoksi. Koiran läsnäolo ilahduttaa ja voi motivoida ulkoilemaan. Koira helpottaa myös vapaaehtoisen ja iäkkään tutustumista toisiinsa.

Ulkoiluystäväksi koiran kanssa voi ryhtyä täysi-ikäinen henkilö. Toiminta edellyttää, että vapaaehtoinen tuntee ja hallitsee koiransa ja osaa ennakoida sen käytöstä. Koiran tulee suhtautua ystävällisesti vieraita ihmisiä kohtaan ja neutraalisti liikkumisen apuvälineisiin. Koira ei vie ulkoiltaessa liikaa omistajansa huomiota, jotta omistaja pystyy keskustelemaan iäkkään kanssa ja avustamaan häntä ulkoilussa. Toiminta ei saa kuormittaa koiran hyvinvointia tai aiheuttaa sille stressiä.


Päätinkin tänään ryhtyä naapurin rouvan ulkoiluystäväksi Rose´n kanssa ja niin me marssittiin hänen ovelleen ja ripautettiin ovikelloa. Kun rouva avasi oven kerroin, että tässä nyt on ulkoiluystävät odottamassa että lähdet mukaan lenkille ja rouvahan lopetti omat puuhansa ja lähti meidän mukaan.  Oli kiva lenkki kaikin puolin.

1 kommentti:

  1. Hieno harrastus varmaan naapurin rouva tykästyi <3 . Marja

    VastaaPoista