torstai 6. lokakuuta 2022

Onko lupa?

 Muistathan, että koiran pitäminen vapaana toisen mailla vaatii aina maanomistan luvan. Metsässä liikkuminen on koiralle hyödyllistä kuten ihmisillekin. Metsän hajut täyttävät koiran aistit ja koira aktivoituu, myös fyysisesti metsässä kävely on terveellistä ja kehonhallinta paranee. Myös nivelrikkoisen koiran on helpompi liikkua metsäisessä maastossa kuin kovalla asfaltilla.


Itsekin olen tätä lakia rikkonut, kunnes eräänä päivänä sain valaistumisen kun ryhdyin ajattelemaan miten itse reagoisin jos joku luvatta ulkoiluttaisi koiriaan minun metsässäni. Eihän se luvan pyytäminen kovin vaikeaa ollut. Maastot missä me liikutaan kuuluvat kolmelle eri maanomistajalle ja kaikki kolme antoivat luvan kun sitä pyysin. Sen jälkeen on ollut ihan eri fiilis kulkea metsässä kun tietää, että minulla ja koirillani on tähän lupa. Koirien kiinnipitoaika on 1.3. – 19.8. 

Tuona aikana on luonnoneläinten pesimisaika ja metsä on luonnoneläimen koti ja minä ja koirani olemme vain vierailulla siellä. Tulee aina muistaa, että koira on sekaravintoa syövä peto, vaikka ei olisikaan metsästyskoira. Monen lintulajin pesä on maassa ja pikkuiset jäniksen poikaset eivät osaa varoa. Muista siis metsässä liikkuessasi, että olet siellä vain vierailulla ja haluat varmasti jättää vierailusta positiivisen jäljen.


Muistathan myös, että olet aina vastuussa omasta koirastasi ja sen tekemisistä.  Olet aina korvausvelvollinen jos koirasi aiheuttaa vahinkoa jollekin toiselle. Maanomistajalta saamasi lupakaan ei poista korvausvelvollisuuttasi. Metsässä liikkuu myös sienestäjiä, marjastajia, lenkkeilijöitä ja muita koiran ulkoiluttajia. Metsässä voi myös liikkua ihmisiä jotka pelkäävät koiria olivatpa ne suuria tai pieniä. 


Jokainen tuntee oman koiransa ja sen kyvyn totella vapaana ollessaan käskyjä esimerkiksi luokse tuloa pyydettäessä. Varmista aina että koirasi on sinun hallinnassasi kun pidät koiraa vapaana. Myös on hyvä muistaa, että jos koira ei ole hallinnassasi vaan lähtee omille teilleen niin koira voi eksyä tielle, radalle ja jäädä auton tai junan alle. Myös kytketyn koiran kanssa voi nauttia metsävierailusta.

Nauttikaa luonnosta yhdessä rakkaiden karvakuonojenne kanssa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti