sunnuntai 25. huhtikuuta 2021

Koirien madotus

 Taas eletään aikaa jolloin on ajankohtaista  koirien madotus. Tähän on kaksi tapaa selvittää näytteiden avulla (uloste) onko koiralla matoja ja toimia sitten tulosten perusteella, tai madottaa koirat varmuuden vuoksi. Ja nyt on kysymys aikuisista korista. Itse madotan koirani kaksi kertaa vuodessa kerran keväällä ja toisen syksyllä. Eri matolääkkeet tehoavat eri matolajeihin. Koirilla esiintyy seuraavia lajeja, suolinkaisia, hakamatoja ja hieman harvinaisempaa heisimatoa. Pennut ja kantavat nartut on aina madotettava huolellisesti eri madotusohjelman mukaisesti.

Kuvan koira on nauttinut matolääkettä.

Koirilla voi olla myös alkueläintartuntoja ja yksi niistä on giardia-alkueläin. 


Giardia (qPCR)(F)

Giardia on yksisoluinen ihmisissä ja eläimissä ripulitauteja (giardiaasi) aiheuttava alkueläin. Eläimillä se on yleisin kissoilla ja koirilla. Tartunnan voi saada saastuneesta vedestä tai ympäristöstä. Myös oireettomat eläimet voivat levittää ja tartuttaa sitä toisiin eläimiin ja ihmisiin. Suolistossa giardia esiintyy aktiivisesti liikkuvana ja ravintoa ottavana trofosoi’iitti-muotona, ja suoliston ulkopuolella kystina, jotka kestävät suuriakin ympäristöolojen muutoksia ja näin ollen voivat säilyä infektoivina pitkään.

Nuorilla yksilöillä giardiaasi on yleensä oireellinen. Tyypillisiä oireita ovat oksentelu, vaalea rasvainen ripuli ja laihtuminen. Kasvavien yksilöiden kasvu voi hidastua. Myöhemmin vastustuskyvyn kehittyessä oireet saattavat hävitä, mutta eläin levittää yhä kystia ulosteiden mukana ympäristöönsä. Kenneleissä ja kissaloissa giardia-infektiot voivat lisätä pentukuolleisuutta ja heikentää pentujen kasvua. (teksti kopioitu Movetin sivuilta)

Kuvan koira ei ole tiettävästi sairastanut giardiaan. Giardiaa voidaan testata ulostenäytteestä.

Tuonne Movettiin voi jokainen itsekkin lähettää koiransa ulostenäytteen ja tutkituttaa haluamansa asiat siitä. Sivuilta löytyy ohjeet miten näyte kerätään ja mihin se toimitetaan. (https://www.movet.fi/tutkimusvalikoima-hinnasto/)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti