maanantai 26. huhtikuuta 2021

Neospora caninum

NEOSPORA CANINUM
Neospora on alkueläin, joka voi sairastuttaa koiran tai märehtijän. Koira on pääisäntä ja nauta väli-­‐isäntä. Märehtijöillä se aiheuttaa luomisia ja näin nautojen kohdalla merkittäviä taloudellisia tappioita. Nauta saa tartunnan joko sikiöaikana emoltaan tai koiran ulosteen välityksellä. Tartunta on yleensä sekä naudalla että koiralla oireeton, mutta naudan luomisriski on nelinkertainen.
TARTUNTA
Pennut ovat saaneet Neospora-­‐tartunnan joko emolta tai raa’asta lihasta. Se, että alkueläimen ookystia löytyy ulosteesta ei vielä tarkoita, että pennut olisivat sairastuneet sen aiheuttamaan tautiin. Neosporoosi diagnoosi vaatisi myös kliinisiä oireita. Jos eläimellä epäillään neosporoosia oireiden perusteella, on vasta-­‐ainetesti verikokeesta parempi kuin ulostenäyte, koska ulostenäytteestä voi helpommin tulla virheellisesti negatiivinen tulos.
OIREET
Yleensä tartunta on oireeton, mutta harvoissa tapauksissa voi ilmetä hermostoon ja lihaksistoon liittyviä oireita: alle kuuden kuukauden vanhoilla koiranpennuilla ilmenee yleensä jäykkyyttä tai heikkoutta sekä lihaskatoa takajaloissa, joista oireet mahdollisesti jopa kuolemaan asti.Aikuisilla koirilla voivat edetä etujalkoihin johtaen halvaantumiseen ja tyypillisimmät oireet ovat hermostollisia: epileptistyyppisiä kohtauksia, vapinaa ja käytösmuutoksia. Koiralle voi myös tulla paikallisia patteja tai haavaumia iholla, keuhkokuume, maksatulehdus, vatsakalvon-­‐ tai sydänlihaksen tulehdus, sokeutuminen tainielemisvaikeuksia. Oireet ilmenevät asteittain ja vakavissa tapauksissa voivat johtaa kuolemaan.Tarkkaillaan pentuja lisääntyneen tuntoherkkyyden, lihasturvotuksen tai lihaskadon varalta. Ole yhteydessä eläinlääkäriin, jos havaitset jotain normaalista poikkeavaa.
HOITO
Suositus on hoitaa vasta kun nähdään ensimmäisiä oireita, koska suurimmalla osalla tartunta on oireeton. Turhia antibioottikuureja pyritään välttämään. Hoidon tavoite ei ole alkueläimen hävitys vaan oireiden paraneminen. Koira jää yleensä oireettomaksi kantajaksi ja tauti voi puhjeta esim. immuunipuutoksessa tai tiineyden myötä. Pennuille päätettiin nyt kuitenkin antaa antibioottikuuri, koska oireilua voi joskus olla vaikea havaita. Koska Neosporaa ei pystytä häätämään elimistöstä, ei tämäsiis poista myöhemmän sairastumisen mahdollisuutta, mutta se on joka tapauksessa epätodennäköistä.
LÄÄKITYS
Antibiootti ( 4 vkon kuuri) vaikuttaa suoliston normaalimikrobistoon haitallisesti ja voi myös laittaa mahan sekaisin. Jos näin käy, tulee tehdä hyöty-­‐haitta-­‐arvio ja miettiä ”varmuudeksi” annetun kuurin järkevyyttä. Suosittelen antamaan maitohappobakteereita kuurin ajan ja sen jälkeen. Kortisonia tulee välttää.
TARTUNNAN VÄLTTÄMINEN
Sairauteen ei ole tehokasta lääkitystä tai rokotusta olemassa. Tartunnan saaneita eläimiä ei tule käyttää jalostukseen. Jotta koira ei siirrä tartuntaa eteenpäin, tulee koko sen elämän ajan ulosteet kerätä kaikkialta luonnosta pussiin ja roskikseen. Ulosteeseen erittyvät ookystat ovat kestäviä ja säilyvät pitkään ympäristössä. Esimerkiksi peurojen ja hirvien vuoksi ulosteet tulee siivota pois myös metsästä.
Raakaa lihaa ei tule syöttää koirille, se on yksinkertainen ja varma tapa välttyä tartunnalta ja olla edistämättä alkueläimen leviämistä.
KONTROLLI
Koska Neosporasta ei todennäköisesti päästä kokonaan eroon ja hoidon tavoite on oireiden lievennys/häviäminen, ei kontrollille ole tarvetta eikä siitä ole hyötyä. Ulosteeseen ookystiä erittyy vain satunnaisesti (ainakin lyhyen aikaa ”saastuneen” lihan syönnin jälkeen). Tämän takia negatiivinen tulos ulostenäytteestä ei kerro mitään siitä, onko alkueläintä elimistössä piilomuodossa. Vasta-­‐aine-­‐testi kertoo siitä, onko koira kehittänyt Neospora caninumia vastaan vasta-­‐aineita. En osaa sanoa, kuinka pitkään vasta-­‐aineita säilyy verenkierrossa, immuniteettia alkueläintä vastaan ei ainakaan kehity.
Turussa 26.4.2021, kirjoittanut Aino Virkki, ELL 2635

inen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti